Національний банк України не вживає дієвих заходів щодо подолання проблем на валютному ринку. Таку думку висловив Forum'у економічний та фінансовий експерт, проектний менеджер Ліги фінансового розвитку Андрій Блінов, коментуючи продовження НБУ обмежень на валютному ринку.

«Національний банк на сьогодні пропонує і системі, і людям, суспільству та економіці в цілому таку ситуацію, яка називається консервацією наявних проблем. Національний банк повинен запропонувати кроки щодо скасування обмежень, оскільки найбільш активна частина людей, яка хотіла зняти свої депозити, це вже давно зробила», - зазначив економіст.

«Дуже багато говориться про впровадження нових ініціатив. Насамперед - для тих депозитів, які приймаються на певний термін, щоб не було можливості їх дострокового зняття. Нацбанк про це говорить, але ми не бачимо термінового подання у Верховну Раду, навіть на нормативному рівні не видно, щоб Національний банк якимось чином просував це рішення», - пояснив Блінов.

На думку експерта, обмеження не сприяли зменшенню відтоку валюти.

«Не зовсім зрозуміла ситуація з обмеженнями на повернення валютних депозитів. Обмеження існує понад півроку, на 15 тисяч, ця сума скорочується через девальвацію. Але ми бачимо, що за цей рік жодного місяця не було, коли б не було відтоку саме валютних депозитів. Наприклад, влітку у нас був притік за гривневими депозитами, коли таких обмежень не було», - пояснив Блінов.

«Значною мірою обмеження або труднощі при отриманні назад своїх коштів, рефлекторно штовхають людей на те, щоб не продовжувати свої контракти з банківською системою, оскільки з'являються побоювання, що раптом ці кошти навіть через технічні перешкоди не будуть повернуті. Відповідно, тут Національний банк має виступати не просто з чіткими заявами. А свої дії чітко проводити саме в рамках цієї політики. У цьому плані у НБУ є проблема, яка полягає в тому, що він (або його глава) робить заяву, а ситуація протягом тижня може змінюватися і Нацбанк, фактично, приймає протилежне рішення. Як це було з тим же обмінним курсом, коли він був спочатку плаваючий, потім його зафіксували перед виборами, потім знову відпустили», - нагадав економіст.

Експерт наголосив, що подібні дії тільки збільшують недовіру до банків у цілому і НБУ зокрема.

«Це піднімає рівень недовіри на максимально високий щабель, оскільки економічні агенти і люди починають не довіряти. А коли у фінансової системи низький рівень довіри - є низький рівень кредиту і розрахунків, через що кошти просто виводяться з банківської системи. Вони підживлюють тіньовий ринок, або переходять у банківські комірки - а це альтернатива матрацу», - зазначив економіст.

Також Блінов зазначив, що подібна ситуація в банківській системі, як і раніше, не покращує інвестиційний клімат в Україні.

«Зараз така система не сприяє інвестиційній активності. Кошти виводяться з економіки, з офіційного обігу, переводяться в іноземну валюту. З точки зору дій людей і бізнесу - це справедливо, оскільки це один із способів навіть не заощадити, а просто зберегти свої кошти. Спроби розмістити валютні депозити можна було б розглядати, як примноження, але ми бачимо, що такої тенденції немає», - підсумував він.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34