Секретаріат Європейського енергетичного співтовариства звернувся до нового міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина з необхідністю переглянути законодавство, що обмежує права учасників газового ринку, повідомляє РБК-Україна.

«Дозвольте мені вказати два питання, які будуть мати найбільше значення для нашої співпраці в майбутньому. Одне з них - це постанова № 596 Кабінету Міністрів України, яка допускає втручання держави в газовий сектор і підриває зусилля з лібералізації ринку», - йдеться у листі глави Секретаріату Європейського енергетичного співтовариства Янеша Копача на ім'я Володимира Демчишина.

14 листопада Янеш Копач вже звертався з листом до прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з аргументами на користь скасування постанов уряду, що обмежують діяльність учасників газового ринку на користь проблемної державної компанії - НАК «Нафтогаз України».

Тоді Копач дав зрозуміти, що українське законодавство, яке регламентує газовий ринок, викликає серйозні побоювання у Європи з точки зору відповідності Угоді про енергетичне співтовариство.

Кабінету Міністрів було запропоновано надати в Секретаріат енергетичного співтовариства ЄС пояснення про вжиті заходи не пізніше 20 листопада 2014 року, проте Україна проігнорувала рекомендації ЄС.

Нагадаємо, уряд України зобов'язав великі промислові, енерго- і теплогенеруючі підприємства розпочати закупівлю природного газу виключно у державного енергохолдингу НАК «Нафтогаз України» негайно, а не з 1 грудня 2014 року, як це було доручено урядом тижнем раніше.

Раніше Кабмін зобов'язав підприємства з 1 грудня 2014 року по 28 лютого 2015 року закуповувати газ виключно у Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33