Контактна група представників України, Росії та чинного голови Організації з безпеки і співпраці в Європі висловила стурбованість неготовністю «представників деяких регіонів Донецької і Луганської областей» до предметних переговорів з припинення вогню на Донбасі і зривом запланованих на 9 грудня консультацій.

У заяві для преси групи, датованій 9 грудня, сказано, що «тристороння контактна група представників України, Російської Федерації та чинного голови ОБСЄ провела зустріч у Києві 9 грудня 2014 року», повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Всі учасники висловили стурбованість тим, що представники деяких регіонів Донецької і Луганської областей України не були належним чином представлені, уникли предметних дискусій щодо припинення бойових дій та відновлення миру у Донбасі і зірвали консультації, заплановані на сьогоднішній день в Мінську», - сказано в тексті.

«Вони підкреслили необхідність термінових додаткових зусиль для того, щоб повністю здійснити всі положення Мінського протоколу 5 вересня і Мінського Меморандуму від 19 вересня 2014 року, які базувалися на мирному плані президента Порошенка і які закладають необхідну основу для мирного врегулювання ситуації на Донбасі», - також наголошується в заяві.

Учасники контактної групи підкреслюють важливість «активізувати зусилля з припинення вогню, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб, забезпечення захисту державного кордону між Україною і Російською Федерацією та поліпшення економічної та гуманітарної ситуації в регіоні. У зв'язку з цим оголошення дня тиші 9 грудня 2014 року є питанням першорядної важливості».

Тристороння контактна група знову заявила, що вона готова і буде працювати для проведення чергового раунду консультацій з представниками деяких регіонів Донецької і Луганської областей України якомога швидше.

У тристоронню контактну групу входять посол Гайді Тальявіні (ОБСЄ), другий президент України Леонід Кучма, посол РФ в Україні Михайло Зурабов.

Як раніше повідомляв ForUm, другий президент України Леонід Кучма не бачить доцільності у проведенні в найближчі дні зустрічі контактної групи щодо ситуації на Донбасі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

52