Росія розраховує, що Україна виконає зобов'язання з погашення до кінця року боргу за газ, заявив прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв в інтерв'ю російським телеканалам.

«При цьому вони (Україна) повинні погасити нам борг. Зараз узгоджена цифра в 3,1 мільярда доларів, частину погасили, частину мають погасити до кінця року. Сподіваюся, що погасять, у всякому разі з ними ми зараз будемо торгувати на абсолютно прагматичній основі: гроші платяться - газ постачаяється. Якщо гроші не сплачуються, газ не постачається», - сказав він, повідомляє РИА Новости.

Також Медведєв зазначив, що Росія, надаючи знижки на газ для України, починаючи з 90-х років і до теперішнього часу фактично подарувала Україні понад 80 мільярдів доларів.

«Ми подарували Україні за рахунок газових знижок більше 80 мільярдів доларів. Я маю на увазі за період з 90-х років - початку цього тисячоліття. Ми їм продавали газ по 40-50 доларів за тисячу кубометрів, і тільки відносно недавно перейшли на цивілізовані способи визначення ціни», - сказав Медведєв.

Він з жалем зазначив, що українські партнери далеко не завжди чинили стосовно Росії таким же цивілізованим чином. «Зазвичай це був нескінченний торг, іноді на межі шантажу і дуже часто, на жаль, це супроводжувалося звичайним банальним викраданням газу з труби», - сказав Медведєв.

Як повідомляв ForUm, оплата НАК «Нафтогаз України» боргу перед «Газпромом» за газ у розмірі 3,1 млрд дол. є умовою поставок російського газу в Україну. Про це йдеться в тексті тристороннього протоколу, підписаного Україною, Європейським Союзом і Росією 31 жовтня.

У документі наголошується, що «Нафтогаз» заплатить «Газпрому» 3,1 млрд дол. боргу за газ, поставлений у листопаді-грудні 2013 року, а також в квітні, травні і червні 2014 року, двома траншами. Перший - 1,45 млрд дол. - перед постачанням газу в 2014 році, другий - 1,65 млрд дол. - до 31 грудня 2014 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

56