Україна може отримати вигоду від будівництва «Блакитного потоку». Про це, як передає кореспондент Forum'у, заявив член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«Відмова від «Південного потоку» і перехід на «Блакитний потік» дасть можливість Україні увійти в консорціум з Росією і Туреччиною. Така зміна вектора відкриває перед Україною можливість створення консорціуму, який займатиметься транзитом через Україну російського газу в бік Туреччини», - зазначив він.

Корольчук пояснив свою позицію тим, що на сьогодні стала актуальною пропозиція, яку торік озвучив екс-президент України Віктор Янукович. «У 2013 році Україна пропонувала Росії та Євросоюзу прокласти частину «Південного потоку» або навіть усю його частину на південь України. Малося на увазі розширення потужностей газопроводу до Ізмаїла, а далі на Балкани і до Туреччини, а потім можна і в європейські країни. Такий варіант - це можливість для України залишитися без втрат за умови, що «Блакитний потік» буде реалізований», - підсумував експерт.

Нагадаємо, раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія за нинішніх умов не може продовжувати реалізацію «Південного потоку».

У зв'язку з цим «Газпром» вирішив вкладати кошти в будівництво «Блакитного потоку».

Олена Бабич, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом