Українські виробники, імпортери, не поспішають повністю компенсувати за рахунок споживачів собівартість продукції, яка зросла. Імпортні товари фактично подорожчали в гривневому еквіваленті настільки, наскільки підвищився долар щодо гривні. Тобто на 87 %, якщо враховувати курс продажу американської валюти на готівковому ринку на кінець листопада. Відповідно подорожчали і привізні сировина та складові для українських виробників, що відбилося на кінцевій собівартості української продукції. Однак при цьому споживчі ціни в Україні зросли в останній місяць осені «всього» на 21,8 %. Це означає, що бізнес стримує зростання цін за рахунок своєї маржі, пише «Капітал».

Зберегти продажі

Першими перекладати на плечі покупців знецінення нацвалюти почали виробники палива, транспортних засобів, фармацевтичної продукції та фруктів. Паливо подорожчало на 56 % у листопаді порівняно з тим же місяцем 2013 р., транспортні засоби - також на 56 %, фармпродукція - на 40 %, фрукти - на 49 %. Поступово, хоча і менш інтенсивно, відображали в цінах курсову різницю і виробники продуктів харчування, менш залежні від імпорту. Наприклад, риба та продукти з неї подорожчали вже на 30 %, м'ясо та м'ясопродукти - на 25 %. Зараз взялися переглядати ціни інші виробники. Приміром, ще в серпні одяг і взуття були дешевші, ніж роком раніше, але вже у листопаді їхня вартість піднялася в середньому на 13 %.

Близько року виробникам знадобиться, щоб відновити маржу до рівня, який був до девальвації гривні.

Примітно, що навіть товари, які мають виключно закордонне походження, не подорожчали повною мірою паралельно зі зміною курсу гривні. Приміром, побутова техніка додала у ціні лише 23 %. І імпортери, і вітчизняні виробники, які працюють з привізними складовими, розтягують або відкладають підвищення цін, побоюючись вдарити по попиту населення і прагнучи зберегти позиції на внутрішньому ринку, зазначає керівник аналітичного департаменту ІК SP Advisors Віталій Ваврищук. Українці, купівельна спроможність яких через інфляцію падає, і так виявилися чутливими до зростання цін. За оцінками компанії GfK Ukraine, у жовтні індекс девальваційних очікувань досяг 153,4 пункту, а індекс інфляційних очікувань - 190,4 пункту за шкалою від нуля до 200, в якій показник у діапазоні 100-200 пунктів відображає загострення побоювань. Роком раніше ці показники становили 119,8 і 183,7 пунктів відповідно. А індекс доцільності робити великі покупки впав за рік з 88,9 до 60,7 пунктів. Як наслідок споживчі апетити населення знизилися. За десять місяців обіг роздрібної торгівлі упав на 6,8 %, у тому числі роздрібні продажі підприємств скоротилися на 7,9 %.

Дорога довга

У жовтні консенсус-прогноз «Капіталу», що відображає очікування провідних міжнародних організацій, українських дослідницьких центрів та інвесткомпаній, обіцяв Україні зростання споживчих цін у грудні на рівні 19,5 % порівняно з останнім місяцем 2013 р. Однак невдовзі з'ясувалося, що учасники опитування були дуже оптимістичні. Вже у жовтні ціни підскочили на 19 % порівняно з груднем, а в листопаді їх зростання прискорилося до 21,2 %. Це означає, що до нового року споживча інфляція досягне 22-23 %, вважає виконавчий директор «CASE Україна» Дмитро Боярчук. Але на цьому подорожчання не припиниться. У першій половині року, каже Боярчук, збережеться певна інерція зростання цін, і інфляція буде збільшуватися на 1-2 відсоткові пункти за місяць замість 2-3 пунктів, як це було восени. Крім того, новий виток девальвації може призвести до нового сплеску цін.

У більш віддаленій перспективі, коли курс стабілізується, зростання цін будуть підтримувати спроби виробників відновити рівень рентабельності, який був у них до девальвації. «За різкої девальвації імпортери не можуть собі дозволити повністю перекласти курсові втрати на споживачів швидше ніж за рік, тому вони стримують підвищення цін за рахунок скорочення власної маржі», - зазначає Ваврищук. Від шести до дев'яти місяців знадобиться і українським виробникам, які користуються імпортною сировиною, щоб повернутися до того рівня маржі, який був у них до девальвації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

64