Уряд вчинить злочин проти майбутніх поколінь українців, якщо припинить фінансування освіту з держбюджету. Таку думку ForUm'у висловив політолог Юрій Кочевенко, коментуючи ініціативи Мінфіну щодо скорочення соціальних витрат держави.

«Антисоціальність дій уряду закономірна. Умови, в яких опинилася країна в цьому році, змушують Кабмін йти на такі заходи. В умовах колосального падіння економіки, неможливості зростання дохідної частини бюджету. Все, що залишається владі, - це урізати витрати бюджету. Інакше не уникнути дефолту, адже дефіцит бюджету передбачається величезний», - нагадав Кочевенко.

Він зазначив, що українці будуть змушені заплатити зі своєї кишені «за досягнення революції». «Чого ж не зробиш заради світлого майбутнього?», - поставив риторичне питання він.

«Припинення фінансування медицини з бюджету навряд чи викличе різке невдоволення. Можливо, тільки під час перехідного періоду. Де факто медицина у нас давно платна», - констатував політолог.

При цьому за скасування фінансування освіти, на його думку, буде розплачуватися майбутнє покоління.

«Міна уповільненої дії закладається зараз. Результат від цієї ініціативи в короткостроковій перспективі помічений не буде. Але через 10-15 років, а може і раніше, ми відчуємо це чітко. Ми продовжуємо скочуватися на рівень країни - аграрного придатка з дешевою робочою силою. Вже зараз є колосальний «відтік мізків» за кордон. Рівень освіти залишає бажати кращого. Ми маємо авторитет тільки в медичних і технічних науках, а гуманітарних - ми сильно відстаємо. Урізуючи витрати на освіту, уряд чинить злочин проти майбутніх поколінь. Можна економити на чому завгодно, але це повинно бути недоторкане, адже це інвестиція в майбутнє. Однак соціальних потрясінь у зв'язку з цим я не передбачаю. Протестний потенціал видихається, люди втомилися і виснажені останніми подіями», - зазначає він.

Політолог прогнозує, що влада спробує відволікти увагу українців від скорочення фінансування соціальних витрат, перемістивши акценти на АТО. «Все соціальне невдоволення виплеснеться в соціальних мережах і зійде нанівець, переключившись на іншу тему», - прогнозує Кочевенко.

Нагадаємо, що в Мережі з'явилися бюджетні ініціативи Мінфіну, серед яких є пропозиції припинити бюджетне фінансування медицини, освіти, харчування громадян під час стаціонарного лікування, харчування дітей 1-4 класів, індексацію пенсій і т. д.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

88