Україна стоїть на межі неможливості повернення державних боргів. Таку думку в коментарі Forum'у висловив економіст Владислав Старинець.

«Збільшення рівня держборгу пов'язано з тим, що в України є кілька великих викликів. Це війна, яка коштує 20 млн дол. в день, дефіцити «Нафтогазу», Пенсійного фонду, бюджету. В уряду не залишилося іншого вибору, окрім як просити збільшити рівень держборгу», - сказав Старинець.

За його словами, це загрожує негативними наслідками.

«Такими темпами наш держборг через два роки буде дорівнює 100% від ВВП. Зараз він вже 65% від ВВП. Тобто через два роки Україна буде не в змозі обслуговувати свої борги. Цю ситуацію потрібно передбачити, адже тоді іншого виходу, крім дефолту не буде. Тому нам потрібно думати про скорочення видатків за державним ВУЗам, незаповненим лікарням. Потрібно скоротити кількість чиновників, яких у нас більше, ніж у Німеччині. Ми вже стоїмо на грані проблеми з обслуговуванням боргів, тому настав час діяти», - зазначив він.

Нагадаємо, 1 грудня у Верховну Раду надійшов розроблений Кабміном проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо виконання зобов'язань за державним боргом)». Документом передбачається збільшити граничний рівень державного боргу на кінець 2014 року на 161,392 млрд. грн. (на 20%) - до 968,354 млрд. грн.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом