В Україні золотовалютні резерви змізерніли до критичного рівня. Таку думку в коментарі Forum'у висловив економіст Владислав Старинець.

«Безумовно, обсяг золотовалютних резервів менше 10 млн дол. - це критично для України. Він не покриває навіть двох місяців імпорту», - сказав Старинець.

За його словами, до зменшення резервів призвели великі державні витрати, зокрема, закупівля газу.

«Зараз скажу з сарказмом: зима цього року несподівано холодна. У зв'язку з цим виділили гроші на закупівлю газу. Закупівлі потрібно буде продовжувати і надалі. Ми у вкрай важкому становищі. Економіка висить на волосині. Єдиний вихід - це сказати українцям правду про те, що відбувається. А далі, на жаль, йти на непопулярні заходи», - вважає економіст.

Старинець переконаний, що у разі відмови від скорочення витрат мінімум на 30%, Україну чекає падіння рівня життя в 2-3 рази в результаті дефолту.

«Якщо Україна вийде на ринки, то позичатиме під 17% річних. Але ніхто не хоче брати на себе вантаж поганих новин і говорити правду. Всі намагаються уникнути оголошення скорочення держвидатків. А ми переходимо до стагфляції, тобто до безробіття, неконтрольованого зростання курсу долара. Стоїть питання про термінове хірургічне втручання. Інакше ми дійдемо до стадії незворотних процесів, коли інвестори відмовляться від України назавжди і поставлять хрест на нас. Ми втратимо ринки збуту, на які не зможемо повернутися. А кредити ми можемо брати тільки ще рік-два», - зазначає він.

Нагадаємо, що в НБУ повідомили: станом на 1 грудня 2014 року золотовалютні резерви становили 9,966 млрд дол., і це на 20,82% (на 2,621 млрд дол.) менше, ніж станом на 1 листопада. Таким чином, золотовалютні резерви досягли 10-річного мінімуму. Всього ж з початку поточного року вони зменшилися на 10,45 млрд дол. (51,19%).

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом