«ПриватБанк» продає свій дочірній дев'ятий за розміром однойменний банк у Грузії. Як пише «Капітал», купити фінустанову має намір «Банк Грузії». Ціна угоди, за інформацією прес-служби «Приватбанку» - 92 млн ларі, що сьогодні становить близько 750 млн грн.

«Продаж грузинського активу пов'язаний з хорошою пропозицією про купівлю та намірами банку сконцентруватися на розвитку українського ринку», - заявила прес-служба «ПриватБанку». Але 92 млн ларі - не така вже й висока ціна. За розрахунками самого «ПриватБанку», це лише 1,18 капіталу грузинської фінустанови. На тлі загальної ситуації в світі з банківською системою нині продавати банки зовсім невигідно.

Як пише видання, найімовірніше, продаж грузинської «дочки» - вимушений захід. Адже у найбільшого банку в Україні ситуація непроста. Наприклад, достатність регулятивного капіталу «ПриватБанку» на 1 жовтня становила 10,96 % за необхідного мінімуму в 10 %. Тобто у разі збитків банк ризикує не вписатися у норматив. Раніше прес-служба повідомила, що за результатами стрес-тесту «ПриватБанк» потребує докапіталізації 4 млрд грн. Поки акціонери банку збільшили капітал в III кварталі лише на 1,75 млрд грн. Таким чином, ще 2,25 млрд грн потрібно знайти.

За інформацією видання, відчуває «ПриватБанк» і труднощі з ліквідністю через відтік депозитів. У січні-жовтні вкладники забрали з рахунків 9 млрд гривневих депозитів і близько $ 2,7 млрд - валютних. Тоді як кредити і населення, і підприємства платять усе гірше. Голова правління «ПриватБанку» Олександр Дубілет відмовився коментувати ситуацію з погіршенням платіжної дисципліни позичальників, але інші банкіри оцінюють рівень проблемної заборгованості в 30 % по банківській системі.

Незважаючи на проблеми, рівень поточної ліквідності банку поки непоганий - майже 90 % за необхідного мінімуму 40 %. Але він підтримується з допомогою Нацбанку. «ПриватБанк» - другий після «Ощадбанку» за величиною рефінансування. На 1 листопада заборгованість «ПриватБанку» перед НБУ становила 17,6 млрд грн, повідомляють ЗМІ. Банкіри говорять, що у листопаді ПриватБанк взяв стабілізаційний кредит у 1,2 млрд грн. Це вже другий стабкредит «ПриватБанку». Раніше він уже залучав ще близько 1 млрд грн на фінансове оздоровлення. Примітно, що в «ПриватБанку» отримання стабкредиту заперечували. Але виданню більше трьох джерел на банківському ринку підтвердили, що допомога банку все-таки була надана.

Отримання стабкредиту своєю чергою означає, що у банку вже працює куратор від НБУ. Як раніше розповідала глава Нацбанку Валерія Гонтарева, абсолютно у всі фінустанови, які НБУ вирішив оздоровити, введений куратор. Він стежить, щоб гроші, отримані від держави, йшли на виплати вкладникам. Крім того, він може диктувати умови щодо оздоровлення банку - наприклад, давати рекомендації щодо продажу активів.

Якщо «ПриватБанк» продасть дочірні підприємства з прибутком, це дозволить поліпшити його баланс і показник регулятивного капіталу, зазначає керівний партнер аудиторської компанії Baker Tilly (Україна) Олександр Почкун. А виходячи з балансу «ПриватБанку», він повинен отримати від продажу прибуток, а не збиток. На кінець III кварталу в рядку балансу «необоротні активи на продаж» значилося активів на 600 млн грн, що на 560 млн грн більше, ніж на початок року. На ту ж дату капітал грузинського «ПриватБанку» становив порівнянну величину. Якщо припустити, що в балансі «ПриватБанку» грузинська «дочка» оцінена в 560 млн грн, то від її продажу банк має отримати 190 млн грн прибутку. А значить, на цю ж суму збільшиться і регулятивний капітал банку, тоді як активи зменшаться, що допоможе краще вписатися у норматив достатності капіталу.

Про те, що продаж банку - вимушений захід, може свідчити і той факт, що заступник голови правління «ПриватБанку» Дмитро Дубілет написав на своїй сторінці у Facebook: «Продавати якоюсь мірою було шкода. До Грузії ми всі маємо дуже теплі почуття». Але напевно справа не тільки в почуттях, але і в грошах. Грузинський «ПриватБанк» добре розвивався - і активи, і депозитна база швидко зростали, фінустанова отримувала прибуток. Немає у неї проблем і з достатністю капіталу. Зокрема, достатність капіталу першого рівня на 1 жовтня становила 20,64 % за необхідного мінімуму в 8 %.

У банківської групи «Приват» залишилися ще «дочки» в Латвії, Італії та Португалії. Цього року група продала свій дочірній «МосковПриватБанк» російському «Бінбанку» за 1,9 млрд грн. На балансі банку на 1 жовтня значилося ще «інвестицій в асоційовані й дочірні компанії» на 681 млн грн. Якщо ситуація в українській банківській системі не покращиться, то, очевидно, «ПриватБанк» змушений буде і надалі розпродавати свої дочірні структури.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

229