За підсумками листопада споживчі ціни в Україні піднялися ще на 1,9%, і сукупно за 11 місяців 2014 року зросли на 21,2% порівняно з грудневим рівнем минулого року. Про це повідомляє Держстат.

За даними відомства, найбільший вплив на зростання інфляції в листопаді мало збільшення тарифів на послуги ЖКГ: загальне підвищення цін на житло та комунальні послуги становило 4,4%. Головним чином, через підвищення тарифів на опалення на 26,8% та гарячу воду на 6,9%.

Крім того, як зазначають у Держстаті, на 6,3% збільшилися розцінки на тверде паливо.

Вартість одягу і взуття піднялася на 2,4%. Таким же зростанням (на 2,4%) відзначилися і витрати на охорону здоров'я, здебільшого за рахунок подорожчання ліків на 3%.

За той же період часу розцінки на продукти та безалкогольні напої зросли на 1,3%. Найбільше в листопаді подорожчали овочі, рис, перероблені зернові (на 4,4-6,2%), пишуть Вести.

Цінники на сало, молоко та молочні продукти, яйця, макаронні вироби, соняшникову олію, яловичину, рибу та продукти з риби, м'ясо птиці підняли на 1,5-3,6%.

Натомість зменшилась вартість цукру, фруктів і свинини (на 2,3-5,7%).

Цукор же дешевшав очікувано. Весь сезон цукроваріння, починаючи з вересня, ціни показували зниження завдяки тому, що виробництво цього року значно перевищує минулорічні показники. А надлишок продукції завжди призводить до здешевлення продукту.

Водночас, зернові (та продукти їх переробки) зростали в ціні, оскільки їхня вартість на внутрішньому ринку тісно пов'язана зі світовими цінами, а вони в листопаді піднімалися.

За прогнозами експертів, перед святами ще можуть подорожчати печериці, м'ясо та інші продукти. Частина - через сезонний попит, частина - через невеликий дефіцит.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом