Керівника державного підприємства «Укрінтеренерго», яке закупило вугілля з Південно-Африканської республіки, затримали. Про це повідомляє Управління зв'язків з громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

«Наразі досудовим розслідуванням встановлено, що директор ДПЗД «Укрінтеренерго», зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно та за попередньою змовою групою осіб, знаючи про мінімальні якісні показники вугілля, яке може бути використане для українських теплоелектростанцій, у серпні 2014 року свідомо уклав контракт з компанією Steel Mont Trading Ltd (Великобританія) про придбання вугілля у кількості 1 млн метричних тонн походженням із ПАР, яке за окремими якісними показниками було заздалегідь непридатне для використання», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у результаті кількаразового підписання додаткових специфікацій до зазначеного контрактом фактична вартість придбаного вугілля зросла з початкових 86 дол. США за метричну тонну до 134 доларів.

«Після фактичного надходження першої партії закупленого вугілля та встановлення його непридатності для спалювання в печах вітчизняних ТЕС посадові особи державного підприємства своєчасних заходів до розірвання контракту та застосування штрафних санкцій не вжили, в результаті чого допущено придбання свідомо неякісного вугілля на загальну суму майже 30 млн дол. США, що згідно з офіційним курсом НБУ становить майже 400 млн грн», - розповіли в прокуратурі.

Вугілля з ПАР на сьогодні для самостійного спалювання в печах Зміївської та Трипільської ТЕС не використовується, а спалюється тільки в суміші з російським вугіллям.

Досудовим слідством дії директора «Укрінтеренерго» кваліфіковано як розтрата коштів державного підприємства в особливо великому розмірі - за ч. 5 ст. 191 КК України, санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Згідно з повідомленням на підставі рішення суду 4 грудня 2014 року підозрюваного затримано з метою приводу в суд для розгляду клопотання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом