Люди люблять «круглі» числа. Саме тому аналітики, які прогнозують курс долара США, прагнуть до красивих круглих чисел 10-15-20 і зовсім не впевнені в тому, що курс зупиниться на нудній цифрі 16 або 17. Так само і з боргом: всі мусують цифру в трильйон гривень, яка виглядає красиво, хоча практично нічого не означає. У п'ятницю модний тренд підтримав Національний банк і повідомив про «пробої» рівня золотовалютних резервів нижче $10 млрд.

Те, що міжнародні резерви виглядають досить блідо, було зрозуміло давно, цифра нижче трьох місяців імпорту, яку вважають загальновизнаним критерієм достатності, була кілька разів пробита ще в 2013-му, але стійке зниження почалося саме в 2014-му. Зараз вона знаходиться на позначці близько двох місяців майбутнього імпорту. Номінально ж листопадові резерви обсягом у $9,97 млрд можна порівняти з кінцем 2004 року. Це той час, коли бензин коштував в Україні 55 центів, а не 1,13 долара, як зараз. Тоді майбутній імпорт покривався резервами майже на 3,5 місяці імпорту. І взагалі, тоді Віктор Ющенко був молодим перспективним політиком, а все життя, здавалося, ще попереду. За 10 років багато що змінилося, але не обсяг резервів країни.

Нічого несподіваного для більшості експертів у цій цифрі не було. Грубо її може порахувати будь-який інвестиційний аналітик, знаючи запозичення уряду, інтервенції і спрогнозувавши суму підтримки «Нафтогазу» . Ситуативне зростання резервів у травні та вересні поточного року було викликане винятково приходом траншів МВФ. В інші місяці воююча країна з охолоджуваною економікою резерви втрачала. Ситуація ускладнилася в жовтні і листопаді, коли надходжень було мало, а газ на зиму все-таки довелося купувати.

Однак резерви - поняття досить умовне. Згідно з визначенням, вони включають зовнішні активи країни, що перебувають під управлінням Центрального банку і можуть бути використані в будь-який момент для прямого фінансування дефіциту платіжного балансу або для здійснення інтервенцій з підтримки валюти. Іншими словами, ніхто не вимагає, щоб ці засоби належали державі. Більше того, є з десяток країн, у яких чисті зовнішні активи негативні (грубо кажучи, своїх грошей у них немає) - це й Італія з Іспанією, яким була надана суттєва підтримка, і Туреччина. А лідирує за негативними чистими резервами США, які невпинно друкують долари для всього світу і в значній мірі живуть за рахунок цього.

Тобто ключове питання, яке має виникнути зараз в головах прем'єра і глави НБУ - де терміново позичити грошей і забезпечити горезвісну «підтримку платіжного балансу». Тому що, схоже, про підтримку курсу вже не йдеться. У минулому році «під ялинку» $3 млрд поклала Росія. В цьому - всі надії на МВФ, хоча й досить примарні.

Андрій Іваненко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2768