Росія планує змінити місце продажу газу європейським споживачам з австрійського Баумгартена на новий хаб, який планують побудувати в Туреччині, щоб витіснити Україну з транзитного ринку газу.

Повідомляється, що «Газпром» після відмови від South Stream на користь нового газопроводу до Туреччини такою ж потужністю 63 млрд куб. м не відмовиться від ідеї припинити транзит газу в Європу через Україну до 2020 року, коли закінчиться контракт, передає УНН.

Наголошується, що нова труба може бути прокладена найкоротшим маршрутом через Чорне море - приблизно паралельно газопроводу Blue Stream, а потім піде в західну Туреччину до кордону з Грецією, де створять пункт здачі газу.

Водночас, джерела відзначають, що переговори про зміну пунктів здачі газу будуть неймовірно складними.

Крім того, «європейці цілком можуть поставити питання про їх перенесення не на кордон Туреччини та Греції, а на кордон Росії та України, щоб використовувати українську ГТС».

Головне, що залишається незрозумілим, яким чином споживачі «Газпрому», крім Греції, Туреччини і Болгарії, отримають газ з нового хаба.

Також займе час спроектувати і побудувати новий газопровід до Туреччини.

Якщо РФ не встигне впоратися з поставленим завданням, за словами журналістів, доведеться домовлятися з Україною в 2020 році.

Нагадаємо, глава «Газпрому» Олексій Міллер і президент Туреччини Реджеп Ердоган у ході робочої зустрічі у Стамбулі 29 листопада обговорили весь спектр питань, що зачіпають двостороннє співробітництво в газовій сфері.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30