Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пропонує запровадити європейський досвід оподаткування, коли оплачується 30% від вартості дорогих покупок. Про це в блозі пише президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Це вже не таємниця, що в Україні катастрофічно не вистачає грошей у держбюджеті. Тому Арсеній Яценюк в цілому підтримав ідею Ігоря Білоуса з 1 січня 2015 року запровадити новий метод утримання податків з фізосіб. Це європейський досвід оподаткування. Суть цього методу досить-таки проста: тепер українці будуть платити 30% від суми купівлі дорогих товарів, якщо не зможуть довести легітимність походження доходу», - пояснив Охріменко.

Економіст пояснив, що на практиці це буде виглядати таким чином.

«Українець купив автомобіль вартістю 150 тис. грн. Згідно з новим законом, будь-які покупки товарів на суму понад 10 мінімальних заробітних плат, а це близько 12 810 грн, можна буде зробити тільки за безготівковим розрахунком і за наявності паспорта та коду. Торговим організаціям потрібно буде передавати інформацію про покупки вище цієї суми щодо кожного покупця до фіскальних органів. На підставі цієї інформації Державна фіскальна служба буде мати можливість розрахувати суму податку», - сказав він.

«Якщо, наприклад, заробітна плата покупця автомобіля була близько 3,5 тис. грн, то його річний легальний дохід склав 35,7 тис. грн. Віднімаємо зі 150 тис. грн суму легального доходу та з суми 114,3 тис. грн потрібно буде доплатити 34,29 тис. грн. При цьому фіскальна служба отримає право самостійно нараховувати суму податку, навіть якщо фізособа не подала декларацію. І, найголовніше, що тепер фіскальна служба буде мати право накладати арешт на майно фізособи і залучати податкову міліцію для документарної перевірки доходів і видатків українців. Раніше такого не було», - нагадав Охріменко.

Крім того, за його словами, завдяки цьому податку можна буде оподаткувати всі неофіційні доходи українців, що, згідно з даними фіскальних органів, становить близько 300-400 млрд. грн за рік.

«Тепер українці будуть змушені користуватися платіжними картками при купівлі побутової техніки, автомобілів, нерухомості. Повністю будуть ліквідовані розрахунки у валюті. Оскільки  за допомогою платіжних карток можна буде здійснювати тільки безготівкові платежі у гривні. Це зменшить доларизацію економіки та з часом приведе до того, що готівкова валюта просто піде з території України, а всі українці будуть розраховуватися тільки гривнею та сплачувати податки у разі, якщо їх витрати будуть значно вищими за доходи», - додав експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом