Приблизно 50 міністрів закордонних справ країн-членів ОБСЄ зібралися в Базелі, щоб сьогодні і завтра обговорити ситуацію в Україні та спробувати зблизити позиції у найбільшій з часів холодної війни кризі відносин Заходу з Росією, повідомляє кореспондент агентства EFE Луїс Лідон у статті, опублікованій La Vanguardia, переклад якої публікує «Інопреса».

«Порівняно з минулими роками у цій конференції беруть участь більше міністрів», - зазначив Ролан Блесс, офіційний представник Швейцарії, яка зараз головує в ОБСЄ. Він визнав, що це пояснюється серйозною кризою в Україні». Серед учасників форуму - глави зовнішньополітичних відомств США, Росії, України, Німеччини, Франції, Великобританії, Італії, Іспанії.

ОБСЄ - єдиний регіональний форум зі справ безпеки, де США, Росія і всі країни ЄС, так би мовити, «сидять за одним столом», йдеться в статті. У саміті також бере участь новий верховний представник ЄС із зовнішньої політики Могеріні.

За даними газети, сьогодні головний пункт порядку денного - Україна, а в п'ятницю мова піде про боротьбу з міжнародним тероризмом. «Також відкриті можливості для того, щоб делегації виливали свої тривоги в сферах безпеки, прав людини та демократії», - йдеться в статті.

Джерела в дипломатичних колах повідомили EFE, що ймовірність складання так званої «Спільної декларації міністрів» за підсумками саміту вкрай мала. Якщо таке комюніке обговорити не вдасться, то Швейцарія, голова ОБСЄ, займеться складанням документа, де будуть згадані всі висловлені думки.

Представник Швейцарії зауважив, що востаннє спільну заяву було прийнято у 2002 році, але утримався від «гіпотез», чи вдасться досягти консенсусу цього разу.

В ОБСЄ діє принцип одностайності, і один-єдиний голос «проти» - це вето на будь-яке рішення.

Газета також нагадує, що на Східній Україні розміщена місія спостерігачів ОБСЄ, які відстежують дотримання режиму припинення вогню. Очікується, що в найближчі тижні чисельність спостерігачів зросте з 320 до 500.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29