Новий міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин повідомив про те, що найближчим часом Україна може почати імпортувати електроенергію з Росії.

Таке рішення розглядається як вимушений крок в умовах дефіциту електроенергії, через що по всій країні з 1 грудня почалися віялові відключення.

Нагадаємо, 26 листопада за аналогічне рішення, незважаючи на доручення Президента України забезпечити імпорт електроенергії з РФ, зі своєї посади було звільнено заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Вадима Улиду.

Експерт з питань енергетики Валентин Землянський упевнений, що звільнення Улиди було безпідставним. «Усе було в рамках дозволеного. Тобто ніяких протиправних дій заступник міністра не зробив», - зазначає експерт.

Між тим, Демчишин акцентує увагу на компанії «Енергомережа», яка отримала можливість розпочати процедуру погодження імпорту електроенергії з РФ. Новий міністр сумнівається, що вона здатна виконати свою роботу.

Експерти з цим не погоджуються, оскільки «Енергомережа» - не єдина компанія на цьому ринку. Раніше такий дозвіл отримав ДТЕК. Це може свідчити про те, що за масованою кампанією в ЗМІ, в якій згадується «Енергомережа», може ховатися конкурентна боротьба і бажання одного з учасників ринку зберегти монополію на експорт та імпорт електроенергії.

Результатом цієї боротьби стало необґрунтоване звільнення чиновника і початок масових відключень електроенергії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом