Казахстан готовий приступити до геологорозвідувальних робіт з пошуку сланцевого газу, повідомив заступник міністра енергетики республіки Узакбай Карабалін.

«Виділені певні кошти, які дозволяють вже Комітетові геології починати планомірні дослідження наявності сланцевого газу на території Казахстану. Країна повинна знати свій потенціал, і для цього будуть проводитися роботи. Може, вони не будуть такими квапливими, як деякі країни зараз намагаються, і, звичайно, повинні проходити із залученням компаній, які вже працюють на цих напрямках», - сказав він на брифінгу.

Як зазначив Карабалін, у разі виявлення запасів сланцевого газу постане питання його використання, передає Інтерфакс-Україна

«Я вважаю, що там, де сланцевий газ буде достатньо конкурентоспроможним за цінами з природним газом, він може використовуватися для внутрішніх потреб, і він може опинитися в тих регіонах, до яких не доходять магістральні газопроводи від великих родовищ. При високій собівартості у нього залишиться єдиний шлях - йти на експорт», - сказав заступник міністра.

«Експорт зменшується по мірі збільшення споживання всередині країни, по мірі газифікації нових регіонів. Але ми думаємо, що ближче до 2030 року, коли ми припинимо вже закачувати в таких великих обсягах газ у пласти, у нас різко збільшиться кількість. Тоді вже країна стає експортоспроможною в значних обсягах», - додав він.

Як повідомлялося, видобуток газу в Казахстані в січні-вересні 2014 року склав понад 31,52 млрд кубометрів (зростання на 1,9%), у тому числі природного газу у газоподібному стані - 15,609 млрд кубометрів (зростання на 4,4%), попутного нафтового газу - 15,915 млрд кубометрів (на рівні минулого року).

В 2013 році у країні було видобуто 41,911 млрд кубометрів газу (зростання на 4%), в тому числі у газоподібному стані - 20 млрд 419 млн кубометрів (зростання на 0,5%), ПНГ - 21 млрд 331 млн кубометрів (зростання на 7,6%). Експорт газу в минулому році зріс на 0,4% - до 20,611 млрд кубометрів на суму $1,957 млрд (зниження на 10,8%).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом