Віце-президент США Джо Байден і прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк обговорили в ході телефонної розмови ситуацію на сході України.

«Лідери двох країн обговорили позицію Росії, яка продовжує відмовлятися виконувати свої зобов'язання у відповідності з мінськими угодами з приводу виведення своїх військ та важкого озброєння, звільнення українських заручників, повернення повного контролю над міжнародною кордоном України, а також допуску місії спостерігачів ОБСЄ до розміщення вздовж українсько-російського кордону», - повідомляє офіс віце-президента США на сайті Білого дому.

Згідно з інформацією, також обговорювалося мародерство з боку членів НЗФ у східних регіонах, зокрема збройні пограбування банкоматів і інкасаторських машин. Віце-президент засудив таку поведінку НЗФ і привітав прихильність прем'єр-міністра Яценюка тримати на депозиті пенсії та інші соціальні виплати громадянам, які перебувають на неконтрольованих українською владою територіях, з метою їх виплати відразу ж у разі виникнення можливості зробити це безпечно.

«Лідери двох країн закликали Росію негайно створити безпечні умови, які дозволили б забезпечити доставку гуманітарної допомоги українським урядом і відновити виплату соціальних платежів жителям, які знаходяться на територіях, контрольованих НЗФ, на додаток до виконання умов, котрі Росія погодилася виконувати в мінських домовленостях від 5 вересня», - сказано повідомленні.

Нагадаємо, 19 вересня учасники контактної групи з урегулювання ситуації в Україні підписали меморандум, що передбачає припинення застосування зброї обома сторонами конфлікту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом