Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вже не перебуває під безумовним впливом Ігоря Коломойського, як це було раніше, переконаний директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін. Про це пише газета «Взгляд».

«Коломойський вже не настільки впливає на Яценюка, той разом з Турчиновим створює нову самостійну олігархічну «клітинку», - каже Соскін.- Він, будучи прем'єром, вдало закільцював на собі фінансові потоки: насамперед - через Кубіва, зараз - через НБУ, а також - через МОЗ, «Ощадбанк», Міносвіти. Це вже самостійний «гравець».

За оцінкою аналітика, той факт, що Яценюк і його політсила не отримали належної кількості місць в коаліції, ще не означає, що він (а разом з ним - і його «спонсор» Коломойський) програв президенту. Зараз всі олігархічні групи першого ешелону цілком сильні і впевнені в собі.

«На сьогоднішній день в Україні утвердилася кланово-олігархічна олігополія,- відзначає Соскін.- На арені чітко вимальовувалися декілька основних груп олігархів, серед яких Коломойський і «свіжа сила» - Яценюк. Тому Україні пора чекати нового витка «внутрішньовидової боротьби» олігархів, в якій не останню роль буде грати і власник групи «Приват».

«Закінчиться ця боротьба лише третім Майданом.Суперечності між Кабміном і Верховною Радою будуть наростати, це приведе країну буквально до катастрофи, зима буде складною. В результаті на вулицю вийдуть мільйони, це вже буде середній клас, він вийде відстоювати свої права і змете олігархів раз і назавжди», - зауважив Соскін.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

43