НБУ використовує  інструменти, що суперечать один одному. Таку думку висловив у коментарі ForUm'у екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко.

«Коментувати кожну окрему дію НБУ, звичайно, можна. Але варто подивитися на ситуацію в цілому. Зараз в НБУ роздвоєння свідомості або шизофренія. Регулятору важко діяти, адже він оголосив про ліберальну політику, плаваючий курс і інфляційне таргетування», - нагадав Яременко.

За його словами, цими механізмами легко управляти «клавішами піаніно з НБУ».

«Цим можна управляти показниками процентної ставки, рівнем рефінансуванням, резервами. В мирній країні або вируючій економіці це діє. Питання облікової ставки виникло, як чорт з табакерки. Добре, НБУ оголосив, що не збирається її підвищувати. А рефінансування не діє. Зараз нікому не дають грошей, тому що курс зростає. А те, що необхідно для підвищення ліквідності, йде врозріз з політикою плаваючого курсу. Якщо збільшать ліквідність - полетить курс. НБУ не дає ліквідності. Тому облікову ставку можна оголосити хоч 2%, хоч 22%. Від цього нічого не зміниться, адже НБУ не дає гроші на ліквідність, він дає їх через емісійний центр, через зобов'язання уряду з причини дефіциту бюджету», - пояснив він.

Яременко вважає, що грошей в економіку «надходить багато».

«Але для чого? Яценюк відзвітував, що зібрали 97% податків. Тобто грошей вистачає, значить, не вистачає чогось іншого або ми не знаємо, на що він їх витрачає. Тому НБУ бере інструмент ліберальної економіки, який не працює в рамках тієї політики, яку НБУ проводить. Я ж кажу про шизофренію, тому що, з одного боку, проголошується одне, а інструментарій береться з іншого арсеналу (заборони тощо). По суті, НБУ повинен визначитися зі своєю політикою. Але щоб відступити від ліберальної, він не має політичної волі та розуміння іншої ідеології. А зараз відбувається змішання підходів, які суперечать один одному. Досягти на цьому тлі стійкої довіри ринку не виходить. Звідси починаються всілякі заклинання у вигляді інтерв'ю, тому що ринку неясно, що ти робиш», - сказав екс-заступник голови НБУ.

Нагадаємо, що 25 листопада Нацбанк заявив, що найближчим часом не має наміру підвищувати облікову ставку до рівня інфляції. Це запропонували зробити представники Незалежної асоціації банків України під час традиційної наради голови НБУ з керівниками 40 найбільших вітчизняних банків. У відповідь їм було сказано, що облікова ставка нещодавно була підвищена (з 12,5% - до 14%), тому недоцільно робити це знову.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46