Курс гривні, що падає, загрожує зруйнувати українську державу. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу «Чи уникне Україна дефолту наступного року?» висловив екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко.

«Який буде курс? Може бути 16-20, 22 (грн/дол. - Ред). Одночасно цей курс руйнує всю фінансову систему», - зазначив експерт.

«Кожна гривня девальвації курсу відрізає, банкрутує якийсь певний сектор економіки. Якщо брати теоретично, то в кінці цього процесу, на вершині цієї піраміди, залишаться самі експортери. Але оскільки вони залишаться самі, то не зможуть забезпечити всю інфраструктуру держави, бо вона неминуче завалиться», - підкреслив Яременко.

При цьому експерт зазначив, що вимога зміни курсу носить психологічний характер.

«Учасники ринку бачать, що подальше просування вимоги іншого курсу є вже психологічним. Коли до цього процесу, окрім Національного банку, банків та підприємств, підключилося і населення, то це набуває вже психологічного характеру і до економічних реалій не має стосунку. Курс зростає, тому що всякий, хто отримав вклад з банку, прагне його доларизувати, таким чином з'являється замкнене коло», - зазначив експерт.
 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом