Приватний енергохолдинг ДТЕК планує викупити близько 250 тис. тонн вугілля з ПАР, спочатку законтрактовані держпідприємством «Укрінтеренерго» для поставок на ТЕС підконтрольної державі енергогенеруючої компанії «Центренерго». Про це повідомив в. о. міністра енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.

«Це четвертий-шостий кораблі, які у «Центренерго» через перевірки не хочуть (закуповувати. - Ред.)», - сказав в. о. голови Міненерговугілля журналістам у Києві у вівторок, 2 грудня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Він додав, що через непрогнозованість ситуації з поставками російського вугілля ДТЕК розглядає можливість проведення переговорів про подальші закупівлі вугілля з ПАР.

Як повідомлялося, судно MBA Rosaria з четвертою партією південноафриканського вугілля у 84,6 тис. тонн на борту стоїть на рейді Іллічівського порту, проте поки не заходить у порт.

Прибуття в Україну ще двох суден з вугіллям з ПАР очікується в грудні 2014 року: це балкер Rosco Poplar з 77,8 тис. тонн вугілля і балкер Bottiglieri Sophie Green з 84 тис. тонн вугілля.

До кінця 2014 року на ТЕС «Центренерго» планувалося поставити 250 тис. тонн вугілля з ПАР за ціною $86/тонна ($110-112/тонна з урахуванням витрат на навантаження-розвантаження судна, транспортування і інші витрати).

Генпрокуратура провела допити керівників Міненерговугілля, «Укрінтеренерго» і «Центренерго» у рамках розслідування закупівель вугілля з ПАР і фінансування вугільних підприємств на територіях, наразі не підконтрольних Києву.

Як раніше заявив Продан, це розслідування призвело до відмови продавця вугілля з ПАР - британської Steel Mont Trading Ltd - від подальших поставок в рамках підписаного раніше контракту через побоювання несплати або блокування відвантаження.

Нагадаємо, раніше Продан заявив, що Росія частково відновила постачання енергетичного вугілля в Україну.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37