Національний банк України - дестабілізатор фінансового ринку країни. Таку думку Forum'у висловив народний депутат Валерій Писаренко, автор законопроекту про відставку глави Центробанку Валерії Гонтаревої.

«Я сьогодні не можу кваліфікувати грамотність або неграмотність, адже її призначили більшістю голосів у парламенті. Але цілком зрозуміло, що Нацбанк на сьогодні має діяти як заспокійливий засіб, а він, навпаки, породжує хвилю невдоволення громадян», - заявив він.

Писаренко підкреслив, що на сьогодні неможливо прогнозувати, що буде з гривнею і які рішення прийме НБУ, як це вплине на банківську систему.

«Люди повинні розуміти, що буде з гривнею через місяць, через рік. Як почуватимуться їхні заощадження. А сьогодні, на жаль, люди щодня бідніють - їхні заощадження знецінюються», - сказав він.

«Громадяни, поклавши кошти на депозити, не можуть їх перевести в готівку. Падає довіра до банківської системи, а це, по суті, падіння довіри до держави.

У той же час він додав, що цю довіру можна швидко відновити.

«Якщо керівництво НБУ дасть чіткий сигнал ринку, населенню, розповість про своє бачення, перспективи, озвучить вартість гривні наступного року, то з'явиться розуміння реальних дій. А цього сьогодні немає. Політика НБУ щодо закриття проблемних банків неактуальна. Навпаки, їх треба підтримувати, оскільки Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не зможе витримати це навантаження», - резюмував він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом