Національний банк України має понести відповідальність за крах банківської системи. Про це в ході круглого столу на тему «Чи уникне Україна дефолту наступного року?» заявив громадський активіст Іван Карасьов.

«Будь-яке банкрутство банку означає, що в банківській сфері є дірка. Всередині банку не залишилося нічого, тільки борги, всі ліквідні активи зникли. НБУ чудово розуміє цю систему. Але припиняють закривати очі на це тільки, коли вводять тимчасову адміністрацію. Насправді є стандарти, що пояснюють, чому це відбувається і як запобігти», - сказав Карасьов.

За його словами, є два варіанти розвитку нинішньої кризової ситуації.

«Перший - це «топити» банк далі і забирати з нього активи. Другий - за рахунок рефінансування рятувати його, націоналізуючи або розмиваючи частку того ж Бахматюка (власника «VAB Банку»). Якщо ми прагнемо в Європу, значить, ми повинні сповідувати європейські принципи. НБУ має нести відповідальність за те, що відбувається з банками. Якщо регулятор бачить проблеми, він повинен застосовувати заходи з порятунку фінансових установ. Повинна бути відповідальність для співробітників Центробанку, які пропустили це або зробили вигляд, що не побачили», - пояснив він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

22