Національний банк України продовжив вимогу обов'язкового продажу 75% валютної виручки експортерами до 3 березня. Про це йдеться в постанові Нацбанку №758 від 1 грудня.

Рішення прийнято у зв'язку з політичним напруженням і економічними проблемами, пов'язаними з проведенням антитерористичної операції, а також з метою врегулювання ситуації на грошово-кредитному і валютному ринках.

Обов'язковому продажу підлягає 75% надходжень в іноземній валюті першої групи класифікатора НБУ (вільно конвертовані валюти), а також надходжень в російських рублях.

Інші надходження в інвалюті залишаються в розпорядженні резидентів і нерезидентів і використовуються ними відповідно до правил валютного регулювання.

Постанова передбачає, що термін повернення валютної виручки в Україну не повинен перевищувати 90 днів, передає НБН.

Не підлягають обов'язковому продажу: надходження на користь держави або під держгарантії; надходження за кредитами та позиками, які залучаються згідно з міжнародними договорами України; надходження за проектами (програмами) міжнародної технічної допомоги; на коррахунки банків-нерезидентів в інвалюті; за операціями з розміщення депозитів банками-нерезидентами на рахунках в уповноважених банках; надходження на користь резидентів-посередників за договорами комісії, доручення, консигнації або за агентськими угодами, а також надходження, що являють собою помилковий переказ коштів.

Уповноважені банки зобов'язані здійснювати обов'язковий продаж 75% надходжень в інвалюті без доручення клієнта не пізніше ніж на наступний робочий день після дня зарахування таких надходжень на рахунок.

Нагадаємо, з серпня 2014 року вимогу обов'язкового продажу було підвищено до 100%, а 22 вересня НБУ вирішив скоротити обов'язковий продаж інвалютної виручки експортерами до 75%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом