Новий президент Європейської ради Дональд Туск вважає, що мир в Україні повинен бути досягнутий без капітуляції перед агресивною політикою Російської Федерації.

Про це повідомляє РАР, посилаючись на заяву Туска польським журналістам у Брюсселі.

«Ми всі хочемо миру і стабільності на сході, але не за рахунок України, не за рахунок поступок або капітуляції перед агресивною політикою», - підкреслив він.

Туск сказав, що бачить «дуже делікатні ознаки» можливості мирного вирішення конфлікту на сході України, який «принаймні обмежить» його масштаби.«Це можливо і будемо над цим працювати», - зазначив він.

У той же час глава Європейської ради підкреслив, що тверезо оцінює ситуацію і не має «особливих ілюзії» або «негативної одержимості» у відносинах з Росією, і повідомив, що поки не планує зустрічатися з президентом Росії Володимиром Путіним, передає УНІАН.

Туск також зазначив, що буде намагатися на своїй посаді забезпечити рівновагу в контактах зі східними та південними сусідами Європейського Союзу.

«Одним мешканцям може здаватися, що Європа дуже цікавиться Сходом, а в інших іноді створюється враження, що занадто багато уваги і грошей концентрує на басейні Середземного моря. Це потрібно все збалансувати і переконати, що Європа одна і має свої межі», - зазначив Туск.

Він теж зауважив, що в перший день своєї роботи на посаді голови Ради ЄС зустрівся з головою Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером і провів телефонну розмову з президентом США Бараком Обамою.

«Для мене пріоритетним є утримання і зміцнення трансатлантичних відносин, зокрема, в контексті того, що відбувається навколо Європи», - сказав Туск, який до призначення головою Ради ЄС з осені 2007 року працював прем'єр-міністром Польщі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30