Комісар Європейського союзу з питань розширення і європейської політики добросусідства Йоханнес Хан заявляє, що в Україні повинні розглядати ЄС не як донора, а як інвестора і в обмін на фінанси Київ повинен проводити реальні реформи. Про це Хан заявив за результатами свого візиту до Києва минулого тижня.

«Мій ключовий меседж щодо фінансової підтримки був про те, що важливо для друзів і партнерів в Україні розуміти та сприймати ЄС не тільки як донора. Ми хотіли б, щоб нас розглядали як свого роду дружнього інвестора. Ми хотіли б отримати щось у відповідь», - сказав єврокомісар.

За словами Хана, Україну теж потрібно розглядати не тільки як одержувача допомоги, але і як «країну, де інвестиції можливі  та корисні».

«Повертаючись до фінансового питання, ми відзначили, що плануємо організувати на початку нового року щось, що продовжують називати «донорською конференцією». Я б хотів у дусі того, що я зараз пояснив, поміняти назву і назвати її «конференція реформ». Ще зарано говорити про конференції інвесторів, але ми повинні говорити про конференції реформ», - зазначив єврокомісар.

Як сказав Хан, уряд України має надати конкретні пропозиції. «Важливо відповісти на проблеми, які пов'язані з верховенством права, боротьбою з корупцією. Це не тільки про те, щоб прийняти необхідні законодавчі акти, але і виконати їх. Ми повинні бачити результат того, що боротьба з корупцією йде успішно. Це стосується і децентралізації: домовитися не тільки щодо законодавчої основи, але і про їх виконання. Ми можемо дуже швидко домовитися про конкретну дату тільки на основі дуже конкретних пропозицій, щоб донори (але, знову ж таки, я б хотів говорити про інвесторів) їхали в Київ з чимось у кишенях, базуючись на чітких перспективах можливостей короткострокової і середньострокової перспективи України», - деталізував він, повідомляє УНІАН.

Хан підтвердив, що прийняв зобов'язання відвідувати Україну як мінімум кожні три місяці. «Важливо спостерігати і моніторити прогрес і координувати необхідні зусилля. Тому я просив своїх колег визначити деякі короткострокові пріоритети. Якщо ми всі будемо віддано працювати, ми зможемо досягти потрібного результату. Ми запевнили українських друзів, що ми на їхньому боці, допомагаємо їм, але вони повинні зробити свій політичний вибір, вони повинні показати необхідну волю. Але після цього візиту у мене сумнівів у цьому немає», - сказав єврокомісар.

За його словами, Євросоюз хоче допомогти Україні не лише фінансово, але і досвідом. Хан переконаний у необхідності проведення в Україні внутрішніх реформ, щоб залучити інвесторів. Серед основних вимог він назвав верховенство права, прозорість, відсутність корупції та незалежність судової системи.

Нагадаємо, комісар з питань європейської політики добросусідства і переговорів по розширенню Йоханнес Хан впевнений, що санкції Євросоюзу проти Російської Федерації незабаром призведуть до поліпшення ситуації в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36