Федеральне космічне агентство Роскосмос відкладає проекти через коливання курсів валют та невизначеність з постачанням комплектуючих для космічних апаратів.

«У листопаді через повну невизначеність з цінами і постачаннями не змогла нічого вирішити науково-технічна рада з орбітальної системи зв'язку «Гонець», - сказало джерело в Управлінні стратегічного планування Роскосмосу.

«В ході засідання були представлені два альтернативні варіанти перспективного вигляду космічного апарату «Гонець»: один - у виконанні московського НДІ точних приладів (НДІ ТП), другий варіант підготував ІСС імені Решетньова у співпраці з Thales Alenia Space», - сказав він.

Обидва варіанти передбачали приблизно 90% імпортних комплектуючих, частина з яких підпадають під правила ITAR (International Traffic in Arms Regulations - набір правил, що встановлюються урядом США для експорту товарів та послуг оборонного характеру. - Ред). Зрозуміло, було поставлено питання: чи є гарантії постачання усіх включених комплектуючих? Гарантій немає, відповіли проектанти», передає ЛІГАБізнесІнформ з посиланням на «Известия».

Також без відповіді залишилося питання про кошторис проекту. У проект Федеральної космічної програми (ФКП) на 2016-2025 роки, який Роскосмос має внести в уряд найближчими тижнями, заносяться ціни в рублях станом на 2014 рік. Науково-технічна рада щодо «Гінця» в результаті не змогла прийняти жодних рішень і планує знову зібратися в лютому наступного року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25