Розмір прихованих витрат, які не враховуються офіційною бюджетною статистикою України, є максимальним за останні роки. Він навіть вищий, ніж у кризовому 2009 році, коли урядом керувала Юлія Тимошенко, пише економічний експерт Олександр Охріменко у своєму блозі.

Якщо тоді «прихований» дефіцит бюджету становив близько 6% ВВП, то в цьому році він вже близько 10%.

Адже офіційно враховуваний в Україні дефіцит не включає витрати на докапіталізацію «Нафтогазу України», «Ощадбанку» та інших держбанків і держкомпаній, які фінансуються через друк свіжих гривень Нацбанком. Якщо перерахувати дефіцит з урахуванням цих витрат, вийде, що бюджетна дірка буде позамежних розмірів - близько 14%.

Такими були характеристики бюджету в Україні на початку 1990-х, коли витрати багато в чому фінансувалися за рахунок емісії нових гривень. Всі останні уряди намагалися підтримувати такий «квазі-фіскальний» дефіцит дуже невеликим. Наприклад, Сергій Арбузов в минулому році міг дозволити собі за рахунок випуску нових грошей збільшити дефіцит бюджету лише на 1% ВВП - і то тільки тому, що в останні роки інфляція була нульовою.

Якщо вже новий уряд на чолі з тим же Яценюком терміново не перегляне бюджетну політику, вже в наступному році дефіцит бюджету може зрости ще більше, зазначає експерт. Причому виключно за рахунок того ж самого інфляційного податку - як показали спроби цього року за введення нових податків, підвищення їх збирання, нібито «боротьби» з конвертами, і все це - в умовах падіння доходів бюджету, ніяких інших способів уряд Яценюка не має. Вихід один: різати доходи бюджету, і в першу чергу, - за рахунок зменшення власних корупційних апетитів. Грабувати у країні вже просто нічого.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

62