Переплачувати за вугілля для забезпечення енергосистеми України немає сенсу. Таку думку висловив ForUm'у керівник Бюро комплексного аналізу та прогнозування Сергій Дяченко, коментуючи можливість поставок в Україну російської електроенергії або вугілля з інших країн.

«У нас достатньо потужностей, щоб забезпечити себе електроенергією, не закуповувати. Краще користуватися своїм вугіллям. Але в такій ситуації, як зараз, краще купувати вугілля. Проте тут питання цінового паритету: купувати його втридорога сенсу немає. Краще вугілля, але питання ціни - почому купуємо електроенергію, а почому - вугілля», - зазначив експерт.

«Якби у нас була нормальна економічна ситуація, сторони поводилися б виходячи з економічних мотивацій, а не військово-політичних, всі питання були б вирішені. Але зараз мова йде про те, щоб пройти зиму без особливого збитку для споживачів та енергетичної системи країни. Як варіант - у безвихідній ситуації можна закупити і електроенергію. Тим більше, що ми це періодично це робимо, коли виникає екстраординарна ситуація», - уточнив експерт.

При цьому Дяченко наголосив, що за нинішньої військово-політичної ситуації купувати електроенергію в Росії може бути небезпечно.

Нагадаємо, 26 листопада Кабмін своїм рішенням звільнив заступника міністра енергетики Вадима Улиду.

Як заявив міністр Кабміну Остап Семерак: «Ми відреагували на рішення Міненерговугілля, що схвалює імпорт електроенергії з Російської Федерації». Напередодні було опубліковано дозвіл Міненерговуглепрому на імпорт електроенергії з Росії компаніями «ДТЕК» і «Енергомережа», які подали відповідні заявки в міністерство. Документ був підписаний ще 14 листопада заступником міністра Улидою. Зроблено це «з метою забезпечення надійного функціонування Об'єднаної енергосистеми України», причому, на підставі рішення РНБО від 4 листопада поточного року «Про забезпечення енергобезпеки держави та негайні заходи для стабільного проведення опалювального сезону».

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39