Національний банк України планує відкликати ліцензії на проведення валютно-обмінних операцій у фінансових компаній, які нині контролюють більшість обмінних пунктів у країні.

Разом із новими правилами продажу валюти на щоденних аукціонах це рішення має, зрештою, допомогти регулятору побороти панічні настрої і зупинити девальвацію нацвалюти. Втім, як і багато попередніх нововведень, ініціативи НБУ можуть мати і зворотний ефект, витіснивши й так невеликі обсяги легального ринку в тінь.

Про намір НБУ закрити небанківські обмінники повідомили відразу три джерела.

Зазначимо, що зараз більшість обмінних пунктів є небанківськими, тобто належать фінансовим компаніям і перебувають за межами банківських відділень. Усі вони можуть підлягати закриттю. Відповідне рішення може бути прийняте вже цього тижня, пише «Капітал».

З вересня монетарний регулятор співпрацює з МВС та іншими правоохоронними органами, маючи намір закрити чорні пункти обміну валюти. Але обмінники, які тепер припинять роботу, нелегальними не є.

Вони мають ліцензію НБУ, працюють з тим же програмним забезпеченням, що й банківські обмінні пункти, і фактично так само контролюються Нацбанком.

Однією з причин, чому НБУ вирішив прикрити законні обмінники, може бути спроба контролювати стабільність надходження валюти на готівковий ринок. Підтримувати стабільну наявність валюти в банківських відділеннях НБУ простіше, оскільки він може постачати банки валютою, наприклад, через цільові інтервенції для поповнення кас, як це робилося у вересні-жовтні. Наявність валюти в касі повинно, теоретично, заспокійливо діяти на населення. Щоправда, у цього рішення є й можливий побічний ефект. Якщо НБУ не вдасться підтримувати достатній обсяг валюти в касах банківських відділень, весь попит, який сформується через закриття небанківських обмінників, перейде на чорний ринок.

Зазначимо, що обсяг угод всіх легальних обмінних пунктів становить сьогодні менше мільярда доларів на місяць. У жовтні він становив усього $ 855,8 млн, оскільки через відсутність валюти в обмінниках операції давно пішли на тіньовий ринок. А це означає, що в кожному разі регулятору не варто очікувати значного ефекту.

Закриття небанківських обмінних пунктів не єдина нова зброя в боротьбі НБУ з девальвацією. Також у п'ятницю Національний банк знизив продаж валюти на щоденних аукціонах з $ 5 млн до $ 3 млн. Уже в п'ятницю регулятор продав на валютних торгах $ 3 млн за обсягу заявок в $ 15,1 млн. На такий крок центробанк пішов, щоб фінустанови використовували аукціон не для задоволення попиту на валюту задешево, а для пошуку рівноважного курсу. Але середньозважений курс за підсумками перших торгів у новому форматі практично не змінився порівняно з курсом за підсумками попереднього аукціону з більш значним обсягом, залишившись на рівні 15 USD/UAH.

Спочатку, запускаючи з 5 листопада аукціони, регулятор скоротив обсяг продажу валюти на ринку з $ 166,8 млн на день в жовтні до $ 5 млн. Він розраховував, що аукціони стануть новим майданчиком для визначення ринкового курсу замість міжбанківського ринку, на якому було легко маніпулювати курсом через невеликі обсяги торгів.

Фактично він розділив ринок на дві частини: для покупців валюти, які встановлювали ціну через аукціони, і для продавців, які могли продавати валюту за запропонованою ціною вже на міжбанку. Але в дійсності намацати курс, за яким експортери погодилися б продавати валюту на міжбанку, не вдалося. Якщо в жовтні на міжбанку було продано $ 8,5 млрд, то у листопаді - $ 5,7 млрд.

$ 5,7 млрд було продано на міжбанку в листопаді

У НБУ провину за те, що так і не вдалося знайти рівноважний курс і не вийшло відновити ліквідність міжбанку, покладають на банки. «Значна кількість банків продовжує розглядати щоденні аукціони Нацбанку не як інструмент допомоги функціонуванню ринкового механізму, а як джерело задоволення потреб в іноземній валюті», - наголошується у листі, який регулятор розіслав банкам. На думку НБУ, банки-покупці спеціально занижують курс нижче від ринкового, прагнучи дешевше придбати валюту.

Щоб позбавити банки спокуси задовольняти валютний голод за заниженими цінами на аукціонах, Нацбанк вирішив зменшити обсяг продажів до $ 3 млн.

На думку багатьох банкірів, скорочення обсягу аукціонів - крок, протилежний тому, який повинен був зробити Нацбанк. Минулого тижня Незалежна асоціація банків України (НАБУ) звернулася до регулятора з пропозицією скасувати валютні аукціони, тому що в певний час їхній курс не відображає тенденції ринку саме через низькі обсяги.

Як йдеться в листі НАБУ до Валерії Гонтаревої, аукціони не задовольняють навіть 1 % від суми накопиченого відкладеного попиту, лише збільшуючи його. Фактично для кожного обсягу попиту є відповідна ціна, яку покупець готовий платити, тому не можна вважати курс, знайдений в ході аукціону, рівноважним для ринку з більш значним обсягом. Крім того, зазначають в НАБУ, «методика розрахунку середньозваженого курсу і задоволення заявок на аукціоні спрямована на щоденне зміцнення курсу гривні» замість пошуку ринкового курсу. Дійсно, гривня зміцнюється з 11 листопада. Тоді середньозважений курс на міжбанку становив 15,77 USD/UAH, а вже у п'ятницю - 14,95 USD/UAH.

Як наслідок, банки звинувачують НБУ в низьких обсягах торгів міжбанку, вважаючи, що неринковий курс, встановлений у ході аукціонів, не приваблює експортерів. «Більшість експортерів не поспішають заводити експортну виручку в Україну, намагаючись проводити розрахунки за її межами, або використовують різні схеми розрахунків, на які банки не можуть вплинути», - йдеться в листі НАБУ.

Щоправда, думку асоціації поділяють не всі банкіри. Так, троє голів правлінь банків - Олександр Дубілет (ПриватБанк), Володимир Лавренчук (Райффайзен Банк Аваль) та Андрій Пишний (Ощадбанк) підтримали ідею валютних аукціонів. На бік НБУ став і Український кредитно-банківський союз.
 

На чиєму боці правда - НБУ чи банків, однозначно сказати складно. «Якщо б курс формувався виключно на аукціоні, то його дійсно можна було б вважати репрезентативним для всього ринку. Але курс аукціону лише задає неформальний коридор для курсу на міжбанку, а отже, вважати його непоказовим тільки через низький обсяг продажу на аукціоні не варто», - вважає старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Проте, погоджується експерт, нинішній курс від ринкового далекий, оскільки на тіньовому ринку валюта все ще коштує приблизно на 1 грн дорожче. Ринковим можна буде вважати тільки той курс, за якого валюта коштуватиме однаково і на відкритому, і на тіньовому ринку. Тоді й продажі валюти повернуться з тіні в законну площину.

Але для цього валюта не повинна бути в дефіциті, а також НБУ має зняти валютні обмеження. Адже не тільки нинішній курс відлякує експортерів. «Експортери не хочуть заводити валюту в країну ще й через адміністративні заходи, - зазначає головний фінансовий аналітик рейтингового агентства «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран. - Сьогодні вони повинні продати валюту, а завтра, якщо вона їм знадобиться, їм буде важко її придбати».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

197