Українська скарбниця цього року отримає інфляційний дохід, що негативно позначиться на населенні. Таку думку в коментарі Forum'у висловив екс-міністр економіки Віктор Суслов.

«За високих темпів інфляції доходи бюджету завжди збільшуються зі зрозумілих причин. Через зростання цін скарбниця непогано поповниться в національній валюті. Якщо ціна ноутбука зросла на 25%, то й податки збільшилися на такий же відсоток. Хоча реально ні обсяги виробництва не збільшилися, ні економіка не почала активно розвиватися», - Суслов.

На його думку, інфляційний дохід бюджету негативно вплине на соціальну сферу.

«Але якщо Мінфін думає, що інфляційне «накачування» дохідної частини бюджету дуже допомагає, вони помиляються. Адже автоматично зростають видатки. Виникають серйозні соціальні питання. Вже сьогодні на порядку денному підвищення тарифів та цін, а значить збільшується необхідність соціальних виплат, допомоги, пенсій. Соціальна напруженість тільки наростатиме. Елементарні підрахунки показують, що за нинішньої пенсії ледь-ледь на оплату ЖКП вистачає. На ці гроші жити не можна. Значить, буде чинитися шалений тиск на уряд, щоб вирішувати ці проблеми. І це цілком справедливо. Так що бюджет номінально і може отримати невеликий розмір недоотриманих коштів у гривнях, але реально це інфляційні доходи», - пояснив він.

Нагадаємо, заступник глави Мінфіну Дмитро Фудашкін заявив про те, що за оцінками відомства, загальна сума невиконання зведеного держбюджету 2014 року становитиме «близько 15 мільярдів гривень».

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

95