Те, яким буде курс гривні, складно прогнозувати через відсутність монетарної політики. Таку думку висловив Forum'у завідувач сектору досліджень глобальної економіки Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Шаров.

«Курс може впасти і до 24 (грн/дол. - Ред.). Але це лише ймовірність. За такої політики він може падати необмежено, а потім повернеться назад. Все через те, що у нас немає чіткої монетарної політики», - зазначив експерт.

«Центральний банк - це вже як філія міністерства фінансів. Хто відповідає за курс? Яким він повинен бути реально, якщо ринок «відпустити»? А у нас що, є ринок? У нас його немає. Тому що ринок передбачає деяку структуру, інституції, певні інструменти, скажімо, інструменти хеджування валютних ризиків. У нас їх немає, а в Центральному банку вважають, що і не потрібно. Вони вважають, що ринок не потрібний і цим ринком буде він, Центральний банк. Захочуть - будуть підтримувати, ні - будуть скуповувати ще валюту, щоб поповнити валютні резерви, - є і така думка», - пояснив Шаров.

Експерт підкреслив, що курс гривні стабілізується, якщо НБУ і уряд виконуватимуть відповідну роботу.

Як раніше повідомляв ForUm, курс гривні на міжбанківському валютному ринку 25 листопада знизився до 15,3000 грн/дол.. З початку 2014 року курс гривні на міжбанку знизився на 46% - з 8,2850 грн/дол.
 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36
Теги