Державна фіскальна служба виявила схему укриття від податків більш ніж 60 автозаправок «Авіас» і ANP в Сумській області.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на главу фіскальної служби Ігоря Білоуса.

«Буквально вчора в Сумах ми заарештували заправки, і зараз йдуть арешти співробітників. На жаль, мушу констатувати - це буде продовжуватися», - сказав він.

Білоус зазначив, що перевірка виявила несплату ПДВ на суму 13,73 млн грн, в ході обшуків на АЗС вилучено 298 тис. літрів нафтопродуктів орієнтовною вартістю 4,952 млн грн.

Автозаправки «Авіас» і ANP пов'язують з Коломойським. Крім цих брендів, до приватівських заправок відносять станції «Укрнафта», «АВІАС плюс», Sentosa Oil та ін.

На цих АЗС реалізують дешеве паливо українського виробництва - вартість літра бензину А-95 в середньому на 1-1,3 грн менше, ніж у конкурентів. Нафтопродукти постачають з єдиного працюючого Кременчуцького нафтопереробного заводу (НПЗ) публічного акціонерного товариства «Укртатнафта» (43 % належить державній компанії «Нафтогаз України», а 57 % - контролюють структури Коломойського). Загальна кількість приватівських станцій - близько 1,6 тис.

З початку року ціни на бензин марки А-95 піднялися на 60,6 %, дизельне паливо подорожчало на 76,8 %, свідчать дані консалтингової компанії UPECO. Це призвело до падіння і переорієнтації попиту на більш дешеве паливо, що виявилося на руку оператором, котрі прпацюють у низькому ціновому сегменті, пише «Капітал».

Частка приватівських АЗС з січня по вересень збільшилася на 6,5 п.п. - до 34 % ринку, повідомили в «Консалтинговій групі А-95».

Всього в Сумах та області перебуває 146 автозаправок. «Приватівські АЗС, які привернули увагу фіскалів, займають 42,5 % регіонального ринку.

У прес-службі ГФС повідомили, що усі автозаправки припинили роботу.

Однак співробітник мережі «Авіас» в Сумській області повідомив, що закриття торкнулося тільки станцій в обласному центрі. «Через перевірки вже тиждень у Сумах працює тільки одна заправка, АЗС в області поки працюють в штатному режимі», - пояснив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

32