Національний банк України (НБУ) вирішив скоротити продаж валюти на регулярних аукціонах з $5 млн до $3 млн, повідомив Нацбанк у листі банкам № 24-011/70580.

«Для зменшення впливу на процес визначення ринкового рівноважного курсу намірів деяких банків придбати валюту на аукціонах НБУ, починаючи з 28 листопада 2014 року, зменшує обсяг валюти, який пропонується для продажу на аукціонах, до $3 млн щодня», - зазначається в листі НБУ.

У листі нагадується, що з 5 листопада НБУ щодня продавав на аукціонах по $5 млн.

«Значна кількість банків продовжує розглядати щоденні аукціони Нацбанку не як інструмент допомоги функціонуванню ринкового механізму, а як джерело задоволення потреб в іноземній валюті», - наголошується у листі, повідомляє Інтерфакс-Україна.

НБУ наголошує, що банки повинні відповідально ставитися до подання заявок, вказуючи у них справедливий курс, не прагнучи якомога дешевше купити валюту у Нацбанку.

Як повідомлялося, на початку листопада глава НБУ Валерія Гонтарева запевняла, що валютні аукціони проводитимуться щодня протягом від трьох до шести місяців: планувався продаж від $5 млн до $10 млн на кожному аукціоні.

Нагадаємо, середньозважений курс гривні за підсумками аукціону, проведеного Національним банком у середу, 26 листопада, зміцнився до 14,9754 грн/долар.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом