Палата старійшин (верхня палата парламенту) Афганістану ратифікувала двосторонню угоду зі США у сфері безпеки, а також угоду з НАТО про статус сил.

У голосуванні взяли участь 72 сенатори. Як повідомляється, обидві угоди були затверджені більшістю законодавців, «проти» виступили тільки семеро парламентарів.

Минулого вівторка, 26 листопада, голова Палати старійшин Фазал Хаді Муслім’яр відмовився виконувати вимогу уряду про негайне затвердження цих угод. «Комісія з міжнародних справ має ретельно вивчити всі ці угоди, - підкреслив він. - Тільки після цього матеріали будуть передані керівництву сенату для широкого обговорення і голосування з цього питання. Тут поспіх недоречний. Ми будемо діяти в інтересах Афганістану та його людей».

Угоду між Кабулом і НАТО про статус міжнародного військового контингенту на афганській території було укладено 30 вересня. Її підписання відбулося слідом за твердженням двостороннього афгансько-американського договору про гарантування безпеки, що передбачає збереження Сполученими Штатами обмеженого збройного угруповання на афганській території після виведення основних сил НАТО наприкінці поточного року, повідомляє ТАСС з посиланням на агентство «Хама Прес».

За задумом США і Північноатлантичного альянсу, з нового року в Афганістані залишиться обмежений контингент військових фахівців чисельністю від 8 до 13 тис. осіб, основну частину якого становитимуть американські військові та солдати держав-партнерів. Передбачається, що вони боротимуться із залишками угруповання «Аль-Каїда» і займатимуться підготовкою, консультаціями і наданням допомоги місцевим силам безпеки.
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

41