Президента Білорусі Олександра Лукашенка пригнічує поведінка Росії щодо обмеження постачань білоруської продукції. Про це глава держави заявив сьогодні, 27 листопада, на зустрічі з губернатором Санкт-Петербурга Георгієм Полтавченком.

«Мене сьогодні поведінка російської влади не просто дивує, а пригнічує. Якщо найближчим часом не буде нормалізована торгівля між двома країнами, ми змушені будемо реагувати. Що це за поведінка?!» - здивовано запитує білоруський лідер.

«І до того ж, знаєте, що ображає? Ось виникнуть однакові проблеми у Казахстану, припустимо, і Білорусі - один дзвінок, і всі добре з Казахстаном. У мене складається враження, що на прикладі Білорусі вкотре, взявшись то за газову трубу, то за нафтову, а зараз за продовольчі питання, хочуть показати комусь чи всьому світу, провчити когось. Але ми ж не цуценята, щоб водити нас за комір, вибачте за цю грубість», - сказав глава держави.

Посол Росії в Білорусі Олександр Суріков зауважив, що в цій ситуації треба сісти і домовитися.

«Це геть відмітається з російської сторони. Треба було вчора Семашку зустрітися з Дворковичем, щоб намітити якісь шляхи. Але у нас є закон, митні угоди, ми завтра починаємо роботу в Євразійському економічному союзі. Які можуть бути перешкоди в постачанні товарів?!» - сказав президент. Він нагадав, що сторони домовилися, що має бути пряме безперешкодне переміщення товарів, вантажів, робочої сили. «Ми фактично одна країна. Навіщо ви це робите?» - сказав глава білоруської держави, повідомляє БЕЛТА.

«Якщо ви вважаєте, що ми щось порушили, ми ж без всяких скандалів можемо розібратися в цьому», - додав білоруський лідер.

Лукашенко підкреслив, що взяв ці питання на контроль. «Три місяці ми на це не реагували - бачу, що питання не вирішуються, - зазначив президент. - Не треба нас пресувати. Ми були вам надійними друзями і будемо. Але якщо ви почнете щеміти, ви знаєте, що я терпіти не буду».

«І потім, я не розумію: ви що, спеціально це робите, щоб підхльоснути ціни в Російській Федерації? Ми ж пропонуємо вам продукцію за найнижчими цінами. Але дефіцит товарів, особливо м'ясної продукції на ринках Росії, - це ж зростання цін. Навіщо ви це робите? Мені взагалі це незрозуміло», - зазначив президент.

«До того ж нам кажуть, що ми переробляємо сировину, купуємо щось на Заході. Але ми домовилися з президентом Росії і з прем'єром, що це не є порушення ембарго, - продовжив білоруський лідер. - Що гріха таїти, сьогодні, коли у них (на Заході. - Ред.) виникли проблеми, особливо у сусідів, вони готові за викидними цінами цю сировину віддавати. І спасибі. 100 млн заробить Білорусь протягом року - це що, гроші? І це що, погано?» Лукашенко звернув увагу, що Білорусі потрібно повертати кредити Росії. «Путін каже: вам ніхто не заважає, переробляйте сировину, але прямого транзиту не повинно бути. Дійшли до того, що поставили в Монголію партію товару, а десь в Бурятії повернули товар назад. Але це ж постачання в Монголію. Постачають у Казахстан. Росіяни: у нас настороженість, що з Казахстану завезуть в Росію. Так ви контролюйте казахів, щоб вони не завезли», - сказав президент Білорусі.

«Я не розумію, що відбувається, навіщо це треба? - продовжив він. - Ми три місяці мовчки намагалися щось зробити, руху ніякого немає. Ми ж російські люди і повинні домовлятися».

«Якщо хтось з ваших хоче погріти руки на ситуації, підняти ціну, то це не наша позиція. Ми народи повинні захищати. Сьогодні росіянам нелегко, ціни піднімаються кожного дня, - зазначив Лукашенко. - У Новосибірську виникла проблема з гречкою. Є у нас можливість - 120 т у Новосибірськ миттєво відправимо. Ми намагаємося вирішувати ваші проблеми, а ви починаєте нас душити. Не можна так робити».

Лукашенко підкреслив, що Білорусь намагається допомогти збити ціну на товари в Росії, пропонуючи більш дешеву білоруську продукцію. Він порадив російській стороні розібратися «з різного виду шахраями, які на цьому жирують, з торгашами та іншими».

«Нам треба усувати всілякі бар'єри. «Друзів» у нас в світі ви знаєте скільки. І ви знаєте, яка позиція у інших держав. Тому давайте не втрачати плече один одного», - підкреслив білоруський лідер.

«Не треба думати, що Білорусь менша, ніж Росія, і вона ні на що не здатна. Ми дуже багато можемо. І ми ніколи не кидали Росію. Не кинемо і в нинішній ситуації. Ми на цьому свою користь шукати не маємо наміру. Це наша Росія, і ми її будемо захищати, як свою територію», - сказав Лукашенко.

Нагадаємо, Росія з 24 листопада посилила умови транзиту рослинної продукції з Білорусі через підозру в контрабанді.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом