Верховна Рада України повинна встановити контроль над діями Національного банку. Про це кореспонденту Forum'у заявив народний депутат від фракції «Самопоміч» Єгор Соболєв.

«Думаю, що парламентський комітет, відповідальний за фінансову та банківську політику, повинен встановити серйозний парламентський контроль над діями НБУ», - зазначив він.

Нардеп додав, що ситуація у зв'язку з падінням курсу гривні справді лякає. «Те, що відбувається зараз навколо гривні, у мене як у людини, як у батька сімейства, викликає великий страх. Це шлях у пекло», - підсумував Соболєв.

Нагадаємо, курс гривні на міжбанківському валютному ринку 25 листопада знизився до 15,3000 грн/$1.

Екс-глава Нацбанку Сергій Арбузов у статті «Чому НБУ повинен зняти обмеження з валютного ринку», опублікованій у «Форбсі», написав, що Нацбанк знову повернувся до політики фіксованого курсу, однак сумнівні експерименти на валютному ринку дорого обійшлися економіці. Ціна помилки Нацбанку – двозначна інфляція, яка найсильніше б'є по найменш соціально захищених верствах населення.

На його думку, зараз безглуздо шукати винних. Хоча, підкреслює екс-глава НБУ, аналіз помилок необхідно зробити, щоб уникнути їх повторення в майбутньому. Уряду і НБУ, за словами Арбузова, варто зосередитися на стабілізації валютного ринку, заспокоївши передусім населення і давши бізнесу реальний індикатор вартості валюти. Який, згідно з проведеними розрахунками, цілком може відповідати 12-12,5 гривні за долар.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46