У жовтні частка експорту, проведеного через офшори, досягла рекордних показників за останній рік і збільшилася вдвічі порівняно з вереснем. У жовтні через офшори було продано товарів на суму 637 млн грн, що вдвічі більше ніж у вересні п. р. (303 млн грн). Про це на своїй сторінці в мережі Facebook пише екс-міністр доходів та зборів України Олександр Клименко.

«Держава Україна стрімко перекриває кордони з Донбасом. Своїм регіоном, який також є частиною держави Україна. Крім фізичного перекриття – блокпостів, також перекриваються фінансові потоки, виводяться бюджетні установи, припиняються виплати пенсій та соцдопомоги. Дана команда, щоб і миша через умовну межу із зоною АТО не пробігла – ні гуманітарки, ні ліків, ні іншої допомоги жителям Донбасу, які залишаються у зоні АТО, в останні три дні передати з території України практично неможливо. Навіть потяги більше не їздитимуть в цей умовний «регіон 13». Літаки, звісно, вже давно не літають. Залишилося тільки заборонити проїзд громадського транспорту, і повна блокада, одним словом», - саме такими словами характеризує ситуацію на сході Клименко.

При цьому він додав, що «якщо б стільки ж зусиль докладалося для латання дірок у межах витоку капіталу з України, можливо, нашій державі не довелося б стояти з простягнутою рукою перед МВФ, підвищувати податки і відмовляти своїм громадянам, що проживають на Донбасі, у пенсіях і виплатах,  що належать їм за правом й законом. Але цього, на жаль, не відбувається. Доходить до абсурду - цього року через офшори продаються навіть танки і БТР».

Як зазначає Клименко, згідно з даними, які збирає й узагальнює Державна фіскальна служба (і які є в розпорядженні екс-міністра), у жовтні частина експорту, проведеного через офшори, досягла рекордних показників за останній рік і збільшилася вдвічі порівняно з вереснем. У жовтні через офшори було продано товарів на суму 637 млн грн, що вдвічі більше ніж у вересні (303 млн грн).

За його словами, класичними офшорами, з якими торгує Україна, типово залишаються британські Віргінські острови - з початку року через них пройшов експорт на суму майже 1,5 млрд грн, Сент-Кітс і Невіс - 374,2 млн грн, Маршаллові острови - 329 млн грн, Сейшели - 261 млн грн.

Як звертає увагу Клименко: «І це при тому, що зараз бізнес намагається не користуватися класичними офшорами, використовуючи для цього більш «пристойні» низькоподаткові юрисдикції на кшталт Швейцарії, куди з України експортовано у 2014 році товарів на суму 167,7 млрд грн, Великобританії - 26 млрд грн, ОАЕ - 25 млрд грн і класика жанру - Кіпру, з яким були проведені операції на суму 13 млрд грн. Загалом у жовтні через треті країни, тобто за непрямими контрактами, з України було продано 69% з усіх товарів, що експортуються з країни, на суму 31,2 млрд грн».

За його словами, традиційно через офшори експортуються такі товари, як соняшникова олія, сталь, руда та концентрати. «Але війна вносить свої корективи і в таку прозаїчну сферу, як відмивання грошей через офшори. Серед основних товарів, що експортувалися з України в офшори у 2014 році, фігурують танки і БТР фактурною вартістю на суму 213,2 млн грн», - зазначає екс-міністр і звертає увагу, що «на місці громадян й особливо журналістів, я б поцікавився, чому держава, яка перебуває в стані війни і відмовляє своїм громадянам у виплаті пенсій і допомоги, щедро продає танки жителям екзотичних островів Атлантичного океану за явно заниженою вартістю. Тим більше, коли зброя на зовнішній ринок з травня нібито взагалі не продається?».

У той же час є вихід, який міг би перекрити махінації з офшорами, але, як зазначає екс-міністр доходів і зборів України Клименко: «А тим часом закон про трансферне ціноутворення, який здатний перекрити все це неподобство з офшорами, до речі так і не почав працювати. І судячи з м'яко-обтічного формулювання в проекті коаліційної угоди, очікувати цього не варто і у 2015 році».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

24