В «Укрзалізниці» заявили про намір змінити правила розрахунків за вантажні перевезення в зоні проведення антитерористичної операції. Цей крок призведе до зупинки вантажних перевезень на Донбасі і завдасть серйозного удару по економіці й населенню регіону, передає «УНН».

На думку колишнього заступника міністра промислової політики Олександра Каленкова, такі дії призведуть до економічної ізоляції Донбасу від решти України.

Зокрема він зазначив, що військова ситуація вимагає прийняття нестандартних рішень.

«Однак для промислового Донбасу вантажне транспортне сполучення є кров'яною системою регіону. Прийняття змін призведе до збоїв у транспортуванні вантажів і зупинить і ті десятки підприємств, які, незважаючи на окупацію, продовжують працювати, перераховуючи гроші в державний бюджет України», - зазначив він.

Каленков підкреслив, що для сотень і тисяч людей на Донбасі сьогодні робота підприємств є єдиним сенсом в житті, надією на те, що мир в регіоні відновиться.

«Упевнений, що позбавляти людей в такій важкій ситуації напередодні зими цієї надії рівносильно підштовхуванню їх в обійми членів НЗФ. Я думаю, що керівництву держави та уряду все-таки варто більш детально розглянути це питання і можливо передбачити альтернативні способи підтримки транспортного сполучення з окупованим Донбасом, який був і залишається невід'ємною частиною України», - сказав він.

У свою чергу голова Федерації металургів України Сергій Біленький зазначив, що сьогодні вся країна об'єднана навколо ідеї територіальної цілісності та звільнення окупованих територій.

«Головний ресурс, впевнений, навіть не в сміливості українських військових, а в проукраїнській громадянській позиції мешканців Донбасу. Вони повинні відчувати підтримку держави: одержувати належні їм пенсії, зберігати робочі місця на заводах і фабриках, мати можливість придбати продукти і вільно переміщатися по території своєї країни. При збереженні цих базових гарантій у сепаратизму немає майбутнього», - упевнений глава ФМУ.

«Тому рішення, спрямовані на ізоляцію території Донбасу від решти України, щонайменше не сприяють збереженню цих гарантій. Блокування вантажного сполучення - це економічна ізоляція регіону. І наявність на іншому кордоні Донбасу «привітного» сусіда, який готовий протягнути «братську руку допомоги», може зіграти з Україною злий жарт», - резюмував Біленький.

Як повідомлялося, 26 листопада начальник правового департаменту «Укрзалізниці» Олег Титов повідомив про плани відомства зупинити вантажоперевезення в зоні АТО.

В «Укрзалізниці» відзначають, що залізничне сполучення на підконтрольних бойовикам територіях необхідно припинити з метою виконання указу Президента «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 листопада 2014 «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій і Луганській областях».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34