У зв'язку із зупинкою Росією постачання вугілля в Україну, запасів палива на деяких ТЕС вистачить лише на тиждень. Про це пише газета «Капітал».

«Імпорт вугілля з Росії був зупинений ще наприкінці минулого тижня, але досі чіткі причини цього так і не були названі. Російська та українська влада, а також російські вугільні компанії ситуацію не коментують. Запаси вугілля на українських теплових електростанціях дозволять їм працювати максимум місяць, а деяким - усього тиждень», - зазначає видання.

Голова ради директорів вугільної компанії «Продакс» (імпортер російського вугілля) Сергій Кузяра підтвердив, що постачання вугілля з Росії зупинилися повністю. При цьому ні його компанії, ні офіційна влада РФ, ні російські вугільники ніяких коментарів не дають. «Усі постачальники сподіваються на вирішення цієї проблеми протягом лічених днів, тому що законтрактовані обсяги, вони відкриті для перевезення залізницею, на грудень контакти і специфікації підписані. Ми всі на паузі і чекаємо розуміння ситуації», - сказав він.

При цьому Кузяра впевнений, що проблема із зупинкою постачання вугілля лежить не в економічній площині. «Її потрібно вирішувати на рівні урядів чи президентів. Це не рівень приватних вугільних компаній, вони це не вирішать», - вважає він.

За його оцінками, на ТЕС енергохолдингу ДТЕК вугілля антрацитної групи вистачить приблизно на місяць (якщо говорити про повне вичерпання запасів), на одній зі станцій «Центренерго» вугілля вистачить на тиждень, на іншій - на два-три тижні залежно від обсягів виробітку. Після цього ТЕС, що працюють на вугіллі антрацитної групи, просто зупиняться, якщо не буде поповнення запасів.

За словами Кузяри, постачань вугілля з Росії було би достатньо для забезпечення українських станцій у період опалювального сезону. При цьому він зазначив, що компанія «Продакс» планувала поставити на «Центренерго» через афілійовану офшорну компанію до кінця року 150 тис. т вугілля з Російської Федерації.

За словами глави Незалежної профспілки гірників Михайла Волинця, зараз теплоелектростанції і теплоелектроцентралі споживають за добу близько 86 тис. т вугілля всіх марок. Але вже у грудні споживання зросте до 96 тис. т на добу, в січні - до 102 тис. т, у лютому - до 104 тис. т, а в березні опуститься до 102 тис. т за добу. При цьому він зазначив, що на складах зараз є 1,6 млн т вугілля, однак цей обсяг запасів не збалансований за марками - вугілля газової групи достатньо, але великий дефіцит вугілля антрацитної групи - марок А і П. При цьому Волинець зазначив, що з 14 українських ТЕС половина працює на антрациті.

Дефіцит вугілля марок А і П уже викликав нерівномірну роботу ТЕС. Енергохолдинг ДПЕК з посиланням на директора з комерційної діяльності «ДТЕК Енерго» Віталія Бутенка минулого тижня повідомив, що доступна потужність ТЕС, що працюють на вугіллі дефіцитних марок А і П, порівняно з минулим роком упала в середньому на 64 %. Тому для підтримання стабільної роботи енергосистеми ті станції, які споживають вугілля марки Г (якого достатньо), працюють з підвищеним навантаженням.

Аналітик компанії «Укрпромзовнішекспертиза» Олександр Крайников розповів, що єдині доступні джерела постачання антрациту в Україну - ПАР і Росія. При цьому він зазначив, що інформація про можливі постачання вугілля, аналогічного марок А і П, з Австралії та США некоректна, оскільки там цього вугілля просто немає.

Видання зазначає, що постачання вугілля з ПАР не можуть повною мірою покрити дефіцит палива. Одне судно з ПАР привозить до 90 тис. т вугілля, і в українські порти поки зайшло лише три такі судна (ще одне зараз стоїть на рейді Іллічівського порту). Цього обсягу вистачить приблизно на три дні роботи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37