Докапіталізація «Ощадбанку» свідчить про нарощування присутності держави на фінансовому ринку. Про це в коментарі Forum'у заявив головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.

«Дуже тривожна тенденція в банківському та фінансовому секторі, що держава нарощує свою присутність на ринку. Про це як раз свідчить нарощування капіталу «Ощадбанку». Він був істотно збільшений. Норматив достатності, адекватності капіталу підняли», - сказав Шапран.

За його словами, це свідчить про те, що НБУ планує збільшувати пасиви «Ощадбанку».

«Найімовірніше, за рахунок того, що анонсували переведення частини бюджетних коштів та зарплат на обслуговування в цей банк. Також, анонсовано створення страхової компанії зі страхування експортних ризиків. А в коаліційній угоді йдеться про створення системи державного пенсійного накопичувального страхування. Постійно обговорюється створення муніципальної страхової компанії в Києві», - нагадав він.

«Коли спостерігаєш за тенденціями у фінансовому секторі, виникає запитання, а яку модель економіки ми будуємо? Ми беремо факт збільшення капіталу «Ощадбанку», який показує, що ресурси у Мінфіну і НБУ в розпорядженні були, але в приватний сектор їх не спрямували. Ні у формі рефінансування, ні в формі входження у капітал приватних банків, націоналізації цих банків, щоб стабілізувати ситуацію. Вони спрямовуються на посилення присутності держави. Такі тенденції показують, що ми поступово йдемо за сценарієм російської економіки. Збільшуючи присутність держави в кожному сегменті економіки. Вона є неефективною і прямо суперечить очікуванням наших західних партнерів», - вважає Шапран.

Нагадаємо, що Кабмін прийняв рішення провести додаткову капіталізацію «Ощадбанку» на 11 млрд грн, про що повідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк 19 листопада.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

73