Учора добігла кінця місія Міжнародного валютного фонду в Україні за підсумками реалізації кредитної програми stand-by на загальну суму SDR 10,97 млрд (близько $ 16 млрд).

Як пише «Капітал», місія на чолі з Миколою Георгієвим, яка прибула 11 листопада, обговорювала з представниками влади прогрес Києва у реалізації програми після того, як фонд виділив на початку вересня другий транш у розмірі $1,39 млрд. Місія і Кабмін повинні були переглянути умови програми, але так і не зробили цього.

«Дискусії (щодо перегляду програми) продовжаться після того, як буде сформовано новий уряд», - ще до приїзду місії попереджали в МВФ. У Києві сподівалися, що встигнуть створити уряд до завершення візиту. «Впевнена, що до 25-го у нас буде кому узгодити результати (місії), у нас буде вже уряд», - заявила глава Національного банку Валерія Гонтарева в день приїзду місії. Тим не менш, Кабмін усе ще продовжує роботу в старому складі. Місія фонду могла б продовжити перебування в Києві для спілкування з уже новим Кабміном, але робити цього не стала, повідомили у представництві МВФ в Україні.

Як пише видання, насамперед новому Кабміну і МВФ треба буде дійти спільного знаменника з фіскальних питань. За словами Яценюка, продовження співпраці з фондом неможливе без ухвалення держбюджету на 2015 р. Але основною проблемою залишається питання реалістичності головного державного кошторису на наступний рік. Запропонований у вересні і не затверджений парламентом проект держбюджету був розрахований на підставі прогнозу зростання економіки на 2 % наступного року. Але відтоді перспективи помітно погіршилися.

«Сьогодні відбуваються консультації з МВФ щодо уточнення основних показників прогнозу ВВП на наступний рік і, відповідно, додаткові консультації щодо загальних сум надходжень до зведеного бюджету і позабюджетних соціальних фондів», - повідомив минулого тижня заступник міністра фінансів Денис Фудашкін. Розроблений урядом новий оптимістичний сценарій передбачає економічний спад на 2,4 % наступного року, песимістичний сценарій - на 4,5 %. При цьому Кабмін, порушуючи традиції попередників, пропонує закласти в держбюджет саме останній варіант. У НБУ, який очікує спад на рівні 4,3 %, також віддають перевагу другому варіанту. МВФ такі прогнози має схвалити. «Сьогодні наші оцінки з МВФ приблизно збігаються», - розповів заступник міністра фінансів України Денис Фудашкін. Нинішній прогноз Мінфіну і НБУ відповідає тому, який фонд прописував як менш ймовірний песимістичний варіант наприкінці серпня. Як уточнювалося в звіті за підсумками першої ревізії програми, скорочення реального ВВП може становити 4,2 % у разі, якщо спад у 2014 р. становитиме 7,3 %.

Низку питань з МВФ повинен узгодити і Нацбанк. НБУ просив фонд пом'якшити вимоги до купівлі регулятором валюти на ринку для поповнення золотовалютних резервів (ЗВР). Незважаючи на ослаблення гривні, в серпні у Вашингтоні взяли з НБУ обіцянку придбати як мінімум $1 млрд на міжбанківському ринку до кінця року для наповнення резервів. Також Нацбанк пообіцяв суворо обмежити продаж валюти «Нафтогазу» та уряду і не продавати валюту місцевій владі, яка буде купувати її на відкритому ринку. І якщо у вересні-жовтні Нацбанк усе ще продавав валюту на міжбанку, витративши на це $3,9 млрд із ЗВР, то в листопаді вливання припинилися разом із введенням валютних аукціонів для пошуку рівноважного курсу. Але через стрімку девальвацію гривні, що стартувала після запуску аукціонів, Гонтарева пообіцяла, що регулятор знову почне проводити повноцінні інтервенції, якщо ринок не знайде нової рівноваги. Крім того, як пише видання, раніше Нацбанк зобов'язався до кінця року накопичити $16,2 млрд, але вже зараз зрозуміло, що зробити це неможливо. У жовтні резерви впали до дев'ятирічного мінімуму - до $12,6 млрд. При цьому до кінця року резерви скоротяться ще на $3,8 млрд, необхідних для виплат НАК «Нафтогаз Україна» за вже спожитий газ та для передоплати.

За таких умов, як пише видання, перегляд програми співпраці з МВФ стає обов'язковою умовою для отримання грошей від фонду. Засідання ради директорів щодо виділення Україні об'єднаного третього і четвертого траншів раніше планувалося або ближче до кінця року, або на початку наступного. Враховуючи, що влада України і МВФ поки так ні до чого й не домовилися, все більш імовірним стає саме останній варіант.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29