У зв'язку із загостренням ситуації в Донецькій та Луганській областях і погіршенням погодних умов зросла кількість людей, які звертаються за реєстрацією в регіональних штабах, залишивши свої будинки на сході країни. Про це заявив Василь Стоєцький, керівник Міжвідомчого координаційного штабу з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з районів проведення антитерористичної операції і тимчасово окупованої території, повідомили Forum'у в прес-службі ДержНС.

За словами Стоєцького, протягом останнього місяця середня кількість звернень громадян становила в середньому 500 на добу. Сьогодні ж Міжвідомчий координаційний штаб спостерігає тенденцію до збільшення кількості переселенців приблизно в 11 разів, тільки за вчорашню добу в регіональні штаби звернулося близько 5800 громадян зі східних регіонів. Зокрема, найбільше звернень за останню добу зафіксовано в Донецькому (2628), Запорізькому (1042), Харківському (925) і Дніпропетровському (537) регіональних штабах.

«Наразі ситуація залишається непростою, але контрольованою. З метою прискорення процедури реєстрації вимушених переселенців склад кількох обласних регіональних штабів, зокрема в Запоріжжі, був збільшений удвічі за рахунок оперативної групи. Це дозволило уникнути черг, соціальних сплесків й значно скоротити час реєстрації громадян», - зазначив Стоєцький.

Він підкреслив, що для створення комфортних умов для громадян, які очікують реєстрації у регіональному штабі, для їх обігріву і щоб уникнути переохолодження, ДержНС України в областях виділила додаткові приміщення, а також спільно з волонтерами організувала гарячий чай, що, своєю чергою, викликало позитивні відгуки людей. Крім того, регіональні штаби забезпечені аптечками на випадок необхідності надання першої долікарської допомоги.

Також Стоєцький зауважив, що регіональні штаби працюють у всіх областях України для забезпечення жителів зі сходу нормальними умовами проживання, вирішення проблем соціального характеру, медичного обслуговування та психологічної консультації. Зокрема, саме психологічна підтримка жителів, які виїжджають зі східних регіонів, нині є чи не головною в такій ситуації.

«Хоча останнім часом ми спостерігали поступове зменшення кількості переселенців, але наша служба спільно з місцевими органами виконавчої влади продовжує пошук додаткових місць для тимчасового проживання. Це дозволило нам сьогодні оперативно зареєструвати і забезпечити житлом велику кількість громадян зі сходу. Наразі визначена 1 тис. 99 об'єктів різних форм власності, придатних для тимчасового проживання людей у зимовий період (гуртожитки, готелі, будинки відпочинку тощо), в яких можливе розміщення 15 484 тис. громадян. Тому найближчим часом усі ті, хто залишив свої будинки в Донецькій та Луганській областях, будуть забезпечені тимчасовим житлом та всім необхідним», - підсумував керівник Міжвідомчого координаційного штабу.

Варто зазначити, що згідно з оперативною інформацією, загальна кількість громадян України, які переселилися з Автономної Республіки Крим та міста Севастополя в інші регіони, становить 19 тис. 468 осіб, у тому числі 5 тис. 412 дітей, 1 тис. 402 інваліди та особи похилого віку. За добу - 18 осіб, в тому числі 6 дітей, 2 інваліди та особи похилого віку.

З району проведення АТО в інші регіони переселилися 464 тис. 30 осіб, у тому числі 124 тис. 337 дітей, 94 тис. 747 інвалідів та осіб похилого віку (в тому числі тимчасово переміщених у межах Донецької (71 821 тис. осіб) і Луганської (30 тис. 120 осіб) областей. За добу - 5542 людини, в тому числі 1 дитина, 1985 інвалідів та осіб похилого віку.

Всього тимчасово розміщені 483 тис. 498 осіб, у тому числі 129 тис. 749 дітей, 96 тис. 149 інвалідів та осіб похилого віку. За добу - 5560 осіб, у тому числі 7 дітей, 1987 інвалідів та осіб похилого віку.

Як раніше повідомляв ForUm, переміщеним з тимчасово окупованих територій України особам для отримання пенсій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій з державного бюджету необхідно отримати до 31 грудня 2014 року довідку про взяття на облік як переселенця.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

32