Золото запасів не могло піти на підтримку національної валюти. Таку думку Forum'у висловив член парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, народний депутат Андрій Пінчук, коментуючи заяву глави Національного банку України Валерії Гонтаревої про скорочення золотого запасу в структурі золотовалютних резервів України.

«Куди поділося золото – зрозуміти складно. І нарікати на минулу владу тут уже не вийде», - заявив він.

Член парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності зазначив, що золото не могло піти на підтримку гривні. «НБУ не підтримував національну валюту», - додав він.

«Частина грошей пішла на рефінансування, яке, як показала практика, не допомогло – банки закриваються все більше і більше. Також, можливо, це війна. Куди пішла решта коштів – не знає ніхто. Потрібно зазначити повну непрозорість діяльності Нацбанку. Сподіваюся, Гонтарева дасть відповіді на всі запитання», - наголосив Пінчук.

Також він додав, що можна тільки здогадуватися, куди пішли кошти. «Здогадок може бути багато. Але НБУ не має права непублічно списувати гроші. А дій НБУ, які вимагали великих вливань, не було. Курс скаче, емісія божевільна, банківська система хитка», - підсумував він.

Нагадаємо, за словами глави НБУ, золота в сховищі Нацбанку «у фізичному вигляді практично не залишилося».
 

Юлія Артомощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом