Дотувати необхідно українців, а не НАК «Нафтогаз». Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, висловив у ході круглого столу «Чи вдасться Україні вийти з економічної кризи до другої річниці Майдану?» виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Прем'єр-міністр повинен буде вийти на трибуну Верховної Ради і пояснити, що жити з дефіцитом НАК «Нафтогаз» у розмірі семи відсотків ВВП неможливо. Треба поміняти логіку подій. Треба зробити так, щоб ми як платники податків, не намагалися постійно дотувати «Нафтогаз», а перевести систему дотації безпосередньо на населення країни», - зазначив експерт.

«90% населення втратили від того, що сталося у 2014 році. Я не кажу про наші моральні, психічні та психологічні втрати. Тільки про економічні - девальвація фактично стовідсоткова, інфляція перевищує позначку в 20%, населення точно не стало багатшим», - додав Устенко.

За словами експерта, для того щоб прибрати дефіцит НАК «Нафтогаз», будуть підняті тарифи на газ, при цьому сума, яка виділялася для дотацій «Нафтогазу», буде спрямована на субсидування населення.

«Намагатимуться зняти з НАКу наявний дефіцит. І я припускаю, що заява глави «Нафтогазу», що на 40% піднімуть тарифи - це нерозуміння ситуації. Протягом 2015 року ми можемо очікувати дво-триразового збільшення (тарифів. - Ред.)», - зазначив Устенко.

«Не буде дотуватися НАК «Нафтогаз». Його треба вивести на нульовий дефіцит. Ті гроші, які йдуть на НАК, а фактично йдеться про сім відсотків ВВП, перемістять на субсидування населення. Наприклад, 30% доходу домогосподарства буде виплачуватися за комунальні, а будь-яке перевищення покриватиметься на рахунок бюджету. Легше втрачати гроші на населенні, ніж на НАК «Нафтогаз», - зазначив експерт.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

50