Підписання Росією та окупованою Абхазією угоди «Про союзництво і стратегічне партнерство» спрямоване на анексію територій Грузії. Про це заявив президент Грузії Георгій Маргвелашвілі, коментуючи цю угоду.

«Підписання Російською Федерацією та окупованою Абхазією т. з. угоди «Про союзництво і стратегічне партнерство» являє собою крок, спрямований на анексію територій Грузії, який ще більше ускладнює ситуацію на Південному Кавказі і заводить у глухий кут процес нормалізації відносин між Грузією та Росією і ставить Абхазію перед нездоланною проблемою», - йдеться в заяві.

Президент Грузії вказує, що «цим кроком Російська Федерація намагається вже формально перетворити окуповану Абхазію на свій військовий, політичний та соціально-економічний простір і перенести загальновизнаний кордон Грузії від річки Псоу до річки Інгурі», повідомляє «Новини-Грузія».

Як наголошується в заяві президента, підписання такого документа «грубо порушує норми міжнародного права і цивілізовану практику відносин між державами й ставить Грузію і міжнародне співтовариство перед додатковими викликами». «Ясно, що без отримання адекватної відповіді Росія продовжить свою політику експансії та анексії на пострадянському просторі», - підкреслюється в заяві президента Грузії.

При цьому у своїй заяві Маргвелашвілі закликає світове співтовариство «зробити спільні кроки проти анексії».

Нагадаємо, 24 листопада президент РФ Володимир Путін і президент невизнаної Абхазії Рауль Хаджимба за підсумками зустрічі в Сочі підписали Договір про союзництво та стратегічне партнерство. Згідно з документом, якщо одна з договірних сторін зазнає агресії (збройного нападу з боку будь-якої держави або групи держав, то це розглядатиметься як агресія (збройний напад) також проти іншої договірної сторони. Договір укладено на 10 років і автоматично продовжується на 5-річні періоди, якщо ніхто не заявить про своє бажання припинити його дію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом