Фіскальна ситуація в Україні дуже тривожна. Таку думку в коментарі Forum'у висловив екс-міністр економіки, народний депутат України (ВО «Батьківщина») Сергій Терьохін, коментуючи прогнози Мінфіну щодо дохідної частини бюджету-2015 та щодо невиконання кошторису 2014 року.

«Я не бачив цих цифр. Якщо взяти 530 млрд грн (Мінфін прогнозує дохідну частину держбюджету на 2015 рік в розмірі 530 млрд грн. - Ред.) то це не тільки держбюджет. Є ще так звані публічні фонди: Пенсійний фонд, Соцстрах і т. д. І виходить, що близько 60% ВВП має бути перерозподілено через публічні форди. Це неймовірно високий показник. Це шлях не тільки до стагнації та економічної рецесії, а до подальшого падіння економічної активності», - пояснив він.

Що стосується невиконання держбюджету-2014, то екс-міністр економіки зазначив, що вже зараз він недовиконаний приблизно на 70 млрд грн. «Потрібно дивитися дефіцит не тільки центрального державного бюджету, а й зведеного з місцевими. А також дефіцит ще двох організацій: Пенсійного фонду і НАК «Нафтогаз». Так ми можемо дійти і до 16% від ВВП», - додав він.

«Це одна з причин, чому МВФ не поспішає давати транш. Фіскальна ситуація дуже тривожна. Я, відверто кажучи, не заздрю новому уряду, тому, як він буде викручуватися з цієї ситуації», - підсумував він.

Нагадаємо, 21 листопада, виступаючи на брифінгу, заступник голови Мінфіну Денис Фудашкін заявив про те, що, за оцінками відомства, загальна сума невиконання зведеного держбюджету 2014 року становитиме «близько 15 мільярдів гривень». Також, за його словами, Мінфін прогнозує дохідну частину держбюджету на 2015 рік у розмірі 530 млрд грн.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

58