Литва може почати постачання газу в Україну зі свого LNG-термінала у Клайпеді в 2018 році, заявив міністр енергетики Литви Рокас Масюліс.

«Ми вже передали українській стороні перекладені правові та технічні документи, пов'язані з будівництвом термінала скрапленого газу. Ми також можемо допомогти побудувати такий термінал. Ми починаємо прокладати газопровід до Польщі. Через неї ми могли б постачати газ в Україну, коли буде укріплено з'єднання», - сказав литовський міністр енергетики, повідомляє РІА «Новости».

За його словами, постачання газу могли б початися у 2018 році.

Як відомо, у листопаді 2014 року в Литві запрацював регазифікаційний термінал у порту Клайпеди, який може виробляти три мільярди кубометрів газу на рік. Очікується, що у 2015 році буде вироблено один мільярд кубометрів газу. Постачання сировини здійснюватиме норвезька державна нафтогазова компанія Statoil ASA.

Судно-сховище скрапленого природного газу Independence, яке орендує Литва, було побудоване в Південній Кореї. Будівництвом займалися норвезька компанія Hoegh LNG і південнокорейська компанія Hyundai Heavy Industries.

Регазифікація скрапленого природного газу - це процес перетворення такого газу з рідкого стану в газоподібний. Після регазифікації СПГ його можна подавати по трубопроводах і закачувати в газові балони.

Як повідомляв ForUm, Литва готова поділитися з Україною досвідом у будівництві LNG-термінала.

3 жовтня НАК «Нафтогаз України» підтвердила підписання контракту на постачання природного газу з норвезькою нафтогазовидобувною компанією Statoil і початок його постачання з 1 жовтня через Словаччину.

Прем'єр України Арсеній Яценюк вважає, що умови контракту між НАК «Нафтогаз України» і норвезькою Statoil на постачання газу є більш прийнятними для України, ніж умови контракту з «Газпромом».

Українська газотранспортна компанія «Укртрансгаз» заявила, що норвезький газ набагато якісніший за російський.

Україна також пропонує Норвегії інвестувати в розвиток вітчизняної ГТС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

50